Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Uzaya Çıkan İlk Kadın; Valentina Tereşkova

    Cesaretiyle ve inatçılığıyla tüm dünyayı büyüleyen uzayın ilk kadını Valentina Tereşkova'yı adım adım birlikte tanıyalım!

    Bir efsanenin doğuşu

    6 Mart 1837'de Sovyetlerin Yeroslavl şehrinin Bolşoye Maslennikovo adlı küçük bir köyünde doğdu. Kendisi tam bir emektar aileden desek yanlış olmaz. Henüz iki yaşındayken babasını II. Dünya Savaşı'nda kaybetti ve belirli bir yaşa kadar büyük zorluklarla ailesi tarafından yetiştirildi... Savaş coğrafyasında babasız ve doğan Valentina için hayat hiçte iyi başlamamıştı.

    Tarih 1945'i gösterdiğinde ilkokula başlayan küçük Valentina, sürekli annesi Elena'ya yardım ettiği için okula sık sık ara vermek zorunda kalıyordu. Ancak tüm bunlara rağmen kalan zamanlarında ders çalışarak azminden ödün vermiyordu.

    Komünist ilkelere gönül vermesi ve uzaya olan merakı

    İlk ve orta öğretimini bitiren Valentina tarih 1954'ü gösterdiğinde şehirde yaşayan anneannesinin yanına taşınarak lastik fabrikasında staj yapmaya başladı. İlk kez şehir ortamını gören Valentina'yı ister istemez komünist ilkeler onu etkiledi. Özellikle kadın erkek eşitliğine vurulan demler onu mest ediyordu.

    Aradan geçen bir senenin ardından Yaroslavl'daki stajını tamamlayan Valentina 1955'de köyüne geri dönerek bir süre tarımla uğraştı. İdealist yapısından ödün vermedi ve ilk olarak pamuk tarlasında makine operatörlüğüne başladı. Aklında her zaman şehirde gördüğü komünist ilkeler yatıyor uykularından uyandırıyordu. En sonunda uzaktan mektupla eğitim veren bir teknik okula kayıt olarak kendisini geliştirdi. Bu sırada komünist partiye üye oldu ve kısa zaman yükseldi.

    Bunların yanı sıra havacılığa da merak saran Valentina, 1959'da Yaroslavl Havacılık Kulübüne katıldı ve amatör bir paraşütçüye nazaran oldukça başarılı bir çizgi yakaladı. Ancak Valeintina bir türlü doymuyor ve tatmin olamıyordu. Havacılıktan sonraki merakı o zamanlar Sovyetler'in yakından çalıştığı 'Uzay'dı. Valentina buradaki gelişmeleri destekliyor, yakından takip ediyordu. Uzay'a çıkma girişimi

    1961'de ilk insan uzaya çıkınca Valentina artık yerinde duramadı. Tüm dünya gibi ayakları yerden kesildi ve artık kendisinin debir şeylere el atma zamanının geldiğini anladı. Sovyetlerin hemen ardından uzaya kadın gönderme fikriyle seçmelere başlaması onun için büyük fırsat haline geldi. Pilotluk deneyimi olmamasına rağmen Uzay Programına yazıldı. Kendisi gibi birçok rakibine rağmen pilotluğuyla değil de paraşütle atlamasıyla öne çıkıyordu. Zaten uzayda kapsülü paraşütle indirme görevi büyük önem taşıdığı için Valentina avantajlı konuma düşüyordu.

    Sonunda 1962'de tek seferlik uçuşla uzaya gidecek olan gönüllü kadınlardan 5 kişi arasında girmeyi başarmıştı.

    Zorlu eğitimleri ve başarısı

    Adayların eğitim süreci oldukça zordu. Tabii uzaya çıkıyorsunuz boru değil. Son kalan 5 gönüllü kadın sadece fiziksel değil psikolojik sınavlardan da geçiyordu. Eğitimler oldukça zorluydu ve ayrıca adaylar yerçekimsiz ortama duyarlı olabilsin diye simülatörlerden geçiyorlardı. Tutkusundan ve azminden ödün vermeyen Valentina, tüm testleri geçerek adaylarını ezdi ve uzaya çıkmaya hak kazandı.

    Uzaya çıkacak olan ilk kadın Valentina Tereşkova'ya son düzlükte uzaya ilk çıkan isim Yuri Gagarin bizzat eğitim verdi. Gagarin onun hakkında şu sözleri söyledi;

    "Onun için roket teknolojilerini, uzay aracı tasarımını ve ekipmanını öğrenmek gerçekten zordu. Ama yılmadı ve kararlılığı ve çalışkanlığıyla zoru başardı. Her akşam fiziksel eğitimin ardından kitaplara gömülüyordu. Bu başarısı sürpriz değil."Dünya'nın en cesur kadını seçildi

    Dönemin başbakanı Nikita Kruşçev, Sovyet Uzay Programının diğer üyeleriyle birlikte Valentina'yı halka tanıtıyor. 10 Haziran 1963'de Tereşkova kamu oyu tarafından dünyanın en cesur kadını ilan edildi. Artık her şey hazır...

    15 Haziran 1963'de Valentina Tereşkova, Vostok 6 uzay modülünde son kontrollerini yaparken bu fotoğrafı çekiliyor.

    16 Haziran'da ise hazırlanıp modülüne biniyor.. Ardından geri sayım başlıyor ve uzaya ilk kez bir kadın gönderiliyor. Herkes gerginken fırlatma öncesi onun ağzından şu sözler çıkıyor;

    "Hey gökyüzü, şapkanı çıkar ve beni selamla. Geliyorum!"

    Uçuş anının videosunu izlemek için tıklayın

    Uzayda ilk gün ve notlar

    Sonunda uzaya fırlatılan Valentina 16 Haziran günü öğlen 12:45'de atmosferden çıkarken telsiz aracı Martı'dan verdiği ilk bilgi;

    "Ufku görüyorum. Açık mavi, çok güzel bir çizgi. Dünya karşımda. Ne kadar da büyüleyici! Her şey yolunda." şeklindeydi.

    17 Haziran'da artık uzayda olan Valentina ilk gözlem ve deneyimlerini şu notlarla ifade ediyordu;

    "Biyolojik testleri gerçekleştiremedim, çünkü örneklere ulaşmakta güçlük çekiyorum."

    "Ekipmanlara ulaşmakta güçlük çektiğim için birkaç kez kemerini çözmek zorunda kaldım. Ama dünya dışından şehirlerin fotoğrafını çekmek çok keyifli."

    "Yer çekimsiz ortamda bir sıkıntı yaşamadım. Sadece ellerim havada kendi kendine süzülüyor, bu yüzden bazen onların üstüne oturmak zorunda kalıyorum."

    *"Bir kere kustum. Ama koşullar yüzünden değil. Yemek yüzünden. Canım patates ve soğan çekiyor.**"*

    Dönüş

    Dünya yörüngesinde 48 tur atarak yaklaşık 72 saatin ardından Dünya'ya inen Valentina, NASA'nın Mercury programındaki 6 astronotun yapamadığı bir şeyi gerçekleştirmişti. 19 Haziran 1963'de öğlen saat 11:20'de kapsülünden dışarıya çıkan Valentina Tereşkova kahraman gibi karşılandı. Tüm dünya artık uzaya çıkan ilk kadını konuşuyordu.

    (görselde kapsülünden çıkıyor)Evlilikleri ve Emekliliği

    Tereşkova 1963'de kendisi gibi kozmonot olan Adrian Nikoloyev ile dünya evine girdi. Bu evliliklerinden Elan adında çocukları olsa da yürütemedieler ve 1982'de boşandılar. Aynı yıl bir ortopedist ile evlenen Valentina kocasını 1999'da kaybetti ve bir daha evlenmedi. Sovyetler Birliği'nin çöküşüne kadar Komünist Parti üyesi olan Tereşkova 27 Kasım 1997'de Uzay programından emekli oldu. Hala uzayın peşinde

    76 yaşına gelmesine rağmen hala tutkusundan vazgeçmeyen Tereşkova, uzay çalışmalarını destekliyor ve birçok önemli toplantıda onur üyesi olarak yer alıyor.

    Ne diyelim helal olsun! Bilim dünyasına ışık tutmuş diğer muhteşem kadınlara bakmak için tıklayın

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler