Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Uykunuz Hakkında Bilmediğiniz 6 Şaşırtıcı Gerçek

    Ne kadar harika bir şey olduğu bilimsel olarak da kanıtlandı!

    Uyku hakkında sık sık methiyeler diziyoruz...

    Çünkü uyku gibisi var mı? Ofiste, dışarıda, işte güçte en sevdiklerinizden, ailenizden, sevgilinizden, çoluk çocuğunuzdan daha fazla özlediğiniz tek şey uyku değil mi? Aynen de öyle! Biz bizeyiz burada, çekinmeye gerek yok. Kimse ayıplamayacak ;) Hem kim ayıplarsa ayıplasın, çok iyi biliyorsunuz ki onlar da aslında uyku hasretiyle yanıp tutuşuyorlar.

    İşte bu yüzden sizi sürekli rahat uyutacak önerilerde bulunmaya çalışıyoruz. Sizlere geceleri daha rahat uyumanızı sağlayacak [

    yöntemler veriyoruz](https://www.mynet.com/kadin/saglik), yetmezse bir takım doğal karışımların tarifini yazıyoruz buralara.

    Her şey daha rahat, en azından 1 saatçik fazla uyuyabilmenizi sağlamak için :)

    Neden mi bu kadar uğraşıyoruz? İşte sebepleri:

    1. Derin uyku size kıvrak zeka sağlar.

    Siz derin uykudayken beyniniz olabilecek en yüksek seviyesinde çalışır; bu da sizi uyandığınızda daha iyi fikirler üretebilmenizi, problemlere daha hızlı çözümler bulabilmenizi sağlar. Derin uyku sayesinde beyniniz karşısına çıkan şablonları daha hızlı algılar, gerekli bilgileri kolaylıkla depolandığı yerden çıkartır, önünüze sunar.

    Bilgileri depolamak, gereksiz olanları da silip atmak (ezberlemek & unutmak diyelim) uyku esnasında gerçekleşen başka bir aksiyondur. 2. Az Uyku -->Çok Açlık!

    Depresyondayken sürekli uyuyan, katiyen acıkmayan dostlarınızın acıkmamasını depresyona mı bağlamıştınız? Aslında hakikaten acıkmıyorlar, çünkü uyuyorlar :) Üstelik tam tersi de geçerli:

    Az uyku vücudunuzun hormonal dengesini bozar, insülin ve glukoz seviyelerini düşürür. Bünyede insülinin yeterli miktarda bulunmaması insanda şiddetli bir acıkma hissi uyandırır. Bu da fazla yemeye, neticesinde kilo almanıza sebep olur. 3. Uyku, acılara dayanma eşiğinizi arttırır.

    Henry Ford Hastanesi'nde (Detroit, ABD) yapılan ve sonuçlarıyla New York Times'a haber olan araştırma bu gerçeği açıkça ortaya koymuş; yeterli uyursanız, fiziksel acılara dayanabilme eşiğiniz artıyor!

    Araştırmada 18 tamamen sağlıklı insanın yarısına günde ortalama 9 saat uyku izni verilmiş. Diğer yarısı ise günde 6 saat uyutulmuş. Aynı derecede acıya dayanabilme eşikleri ölçüldüğünde günde 9 saat uyuyanların, diğer gruba göre %25 daha fazla dayanabildikleri gözlemlenmiş. 4. Yerinde uyku dikkati toparlar :)

    Siz uykusuzluk çektiğinizde esner durursunuz, elinizdeki işleri baştan savıp ansızın yatağa gitme isteğiyle dolarsınız ya; işte çocuklarda öyle yürümüyor o iş :)

    Yetişkinler uykusuz kaldığında uyku isteğiyle dolarken, çocuklar hiperaktiviteye meyleder. 2009'da yapılan ve Pediatrics Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre; 7 & 8 yaşında olan ve günde 8 saatin altında uyuyan çocuklarda hiperaktivite, dikkat bozukluğu ve impulsiflik çok daha sık görülüyor.

    Bu arada bir uyarı da anne babalara: Sonuçları çocuğunuz üzerinde uykusuzluk olarak beliren en büyük etken, evlilik içi kavgalar. Hayattaki ilk 2 yılında daha çok anne-baba kavgasına maruz kalan çocukların daha çok uyku problemi çektiği gözlemlenmiş... 5. Sizi kazadan beladan korur!

    Hakikaten!

    ABD verilerine göre, sürücülerin uykusuzluk ve yorgunluk çekmesi arabaların bulundukları şeritten çıkarak ölümcül kazalara yol açmasının bir numaralı sebebi. Evet, bir numaralı: Yani uykusuz araba sürmek, alkollü araba sürmekten de tehlikeli! 6. Yeterli uyku, güzel cinsel hayat...

    Son maddemizi cinsel mutsuzluk dendiğinde artık ülkemizde ilk akla gelen görselle, fakat her nedense hiç de caydırıcı olmayı başaramamış o ünlü görselle kapatalım :)

    Uykusuzluk da aynı sigara gibi kan akışının yavaşlamasına sebep olur, bu da sizi cinsel iktidarsızlığa götürür, evet. Ama bu belaya sizi daha kısa yoldan ulaştıracak bir etkisi daha var uykusuzluğun: Testosteron hormonu.

    Uykusuz kaldğınızda testosteron seviyeniz ortalama %26 oranında düşer. Bu da cinsel arzunuzu baltalar, durum can sıkıcı bir hâl alır...


    Kaynaklar: Quora.com, Wsj.com, Nytimes.com, Health.com, Webmd.com & Dailymail.co.uk

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler