Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Türkiye'de Tutuklu Kaç Gazeteci Var?

    Kemal Kılıçdaroğlu'nun 13 Aralık'ta yaptığı “Şu an 32 gazeteci cezaevinde, 21. yüzyıl Türkiye’sinde.” açıklamasının Doğruluk Payı ne?

    Basın özgürlüğü ve tutuklu gazeteciler

    Cumhuriyet gazetesi yazarları Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanması Türkiye’de ve dünyada yankı buldu. Çeşitli meslek örgütlerinin ve gazetecilik girişimlerinin yanı sıra, siyasetçiler de konuyla ilgili çeşitli açıklamalar yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Silivri Cezaevi’nde Dündar ve Gül’ü ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da konuyla ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu konuşmasında Türkiye’de 32 gazetecinin hapiste olduğunu iddia etti.

    Türkiye’de Basın Özgürlüğü

    Türkiye’de basın özgürlüğü çeşitli açılardan tartışılmaya devam ediyor. Dünya gündeminde de kendine yer bulan bu konu, özellikle cezaevlerindeki gazeteciler açısından Türkiye’nin eleştirilere hedef olmasına da yol açıyor. Dünya’da özgürlük alanındaki gelişmeleri inceleyen Freedom House’a göre Türkiye 2015 yılında basın özgürlüğü alanında “Özgür Değil”(Not Free) kategorisinde yer alıyor.

    Sınır Tanımayan Gazeteciler (Reporters Without Borders) kurumunun hazırladığı Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre ise Türkiye 180 ülke arasında 149.sırada yer alıyor. Hapisteki Gazeteciler

    Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanması ile tekrar gündeme gelen tutuklu gazeteciler konusu da aslında basın özgürlüğünün bir boyutunu oluşturuyor. Konuyla ilgili verileri araştırdığımızda karşımıza ilk çıkan kaynak Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu oldu. Platformun sağladığı verilere göre Aralık 2015 itibariyle 4’ü imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü olmak üzere 32 gazeteci tutuklu veya hükümlü olarak cezaevlerinde bulunuyor. Uluslararası Basın Enstitüsü’nün raporuna göre bu rakam Temmuz 2015’te 21 idi. Gazeteciler Cemiyeti’nin Özgürlük için Basın temalı çalışmasına göre ise, Kasım 2015 itibariyle cezaevlerinde 31 gazeteci bulunuyordu.

    Her ne kadar konuyla ilgili resmi kaynakların sağladığı veriler olmasa da konuyla ilgili çalışan örgütlerin ve uluslararası kuruluşların derlemeleri hapisteki gazetecilerle ilgili genel görüntüyü bize sağlıyor. Ayrıca Türkiye’nin basın özgürlüğü açısından da iyi bir performans göstermiyor oluşu, bu kuruluşların derlediği rakamların gerçek olma ihtimalini kuvvetlendiriyor.
    Sonuç olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun iddiasında doğruluk payı vardır.

    Sınır Tanımayan Gazeteciler Raporuna ve Freedom House'un basın özgürlüğü raporuna Doğruluk Payı'ndan ulaşabilirsiniz.

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler