Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Sultan Abdülhamit Han'ın Petrol Haritası Gerçek Mi?

    Kimine göre hatalı, kimine göre maksatlı(!) bir durum söz konusu...

    Haritada şu anki sınırlarımız içerisinde kalan 14'den fazla yer var

    Alman heyet başkanı Graskoph'un hazırlamış olduğu bu harita 9-13 Eylül 2002 tarihine 15.Türk Tarih Kongresi'nde Bir Padişah Mülkü: Bağdat-Musul Petrolleri adlı tebliğiyle ilk kez Doç.Dr. Arzu Terzi tarafından yayımlandı.

    Daha sonra ise Başbakanlık Osmanlı Arşivince hazırlanan Osmanlı Döneminde Irak, Plan, Fotoğrafçılık ve Belgeler adlı kitapta yayınlandı. Ancak yanlışlıkla haritanın aslına müdahale edilerek bölgedeki petrol yatakları dışındaki yerleşim yerleri de petrol kuyusu olarak işaretlendi

    (?) Bu yanlışlık ise 65 ayrı yerde petrol bulunduğuna yönelik yorumları ve haberleri beraberinde getirdi.

    Sultan'ın emri ile çalışma başlatıldı

    Özellikle 1800'lerin sonunda tüm dünyada önemli bir maden olarak kabul edilmeye başlanan petrol, ülkemize bu kadar yakın coğrafyalarda adeta "basılan yerden fışkırırken" topraklarımızda çok az noktada çıkarılması, çıkarılsa da kalitesiz olması üzerine sürekli konuşuluyor.

    1800'ün son çeyreğinde Osmanlı Sultanı Abdülhamit bu durumun üzerinde durmaya karar veriyor fakat o zamanlar jeoloji üzerine tahsil yapmış mühendis azlığı ve maddi kaynak yetersizliği yüzünden proje bir süreliğine rafa kalkıyor.

    Daha sonrasında Sultan, Hazine-i Hassa'dan (kendi ödeneğinden yani) kaynak sağlayarak az sayıdaki yerli mühendisin yanına yurt dışından gelen yabancı mühendisleri veriyor ve geniş bir petrol rezervi çalışmasına başlanıyor.

    İlk olarak Dicle ve Fırat nehirleri havzasında Alman profesör Paul Groskoph ve Habip Necip Efendi önderliğindeki ekip ilk çalışmayı yapıp Sultan'a 22 Ekim 1901 yılında sunuyor. Rivayete göre yapılan kapsamlı çalışma sonrası 65 noktada petrol tespit ediliyor

    Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'da, zamanın sınırları içerisinde bir çok noktada petrol emarelerine rastlayan heyet çalışmayı kapsamlı bir şekilde Abdülhamit'e sunuyor. Bazı noktalarda petrolün çıkartılmasının maddi anlamda geliri karşılamayacağı da çalışmanın içine dahil ediliyor heyet tarafından.

    En önemli yatakların ise Diyarbakır, Mardin, Bismil, Hazro Çayı etrafı, Sinan, Batman Çayı etrafı, Dicle bölgesi, Midyat, Bedran, Tulan, Siirt, Botan Çayı etrafı, Habur, Fındık, Cizre, Habur Çayı etrafı, Bitlis Çayı kıyısı ve Hakkâri (Çölemerik)’de olduğu kaydediliyor.

    Abdülhamit bu haritada gösterilen noktalardan petrol çıkarılmasını göremiyor ve projede ne hikmetse rafa kalkıyor. Peki neden?

    Özellikle o zaman Osmanlı toprakları içinde bulunan Musul, Erbil, Kerkük, Süleymaniye ve Bağdat gibi yerler şu an petrol zengini olması ve Sultan'ın haritasında bulunması kafaları kurcalayan noktalar arasında.

    Mesela başka bir örnekte; bu noktalardan biri olan 12. bölge yani Siirt-Eruh'taki bölgeden 2014 yılının başında 42,3 gravitede çıkarılan petrol. Bu kuyu 40 yıl önce "petrol yok" diye kapatılmıştı...

    Hatta zamanın Siirt Valisi Ahmet Aydın; "Yaklaşık 113 yıl önce Sultan Abdülhamit han bu heyete kendi parasıyla Doğu ve Güneydoğu'da Kerkük ve Musul bölgelerini de kapsayan bir alanda petrole ilişkin harita hazırlanması talimatı veriyor. Baktığımızda bugün Kerkük ve Musul civarında petrol haritada gösterildiği gibi hızlı bir şekilde çıkarılıyor. Harita, bölgemizde de 10, 11, 12 ve 13'üncü bölgeler Batman, Botan Vadisi, Siirt ve Şırnak'ın Güçlükonak ilçesine kadar olan bölgede petrol olduğunu gösteriyor. Eruh'ta bulunan petrol Sultan Abdülhamit Han'ın yaptırdığı petrol haritasında belirtilen bölgede çıktı. Böylece Sultan Abdülhamit Han'ın petrol haritasının gerçek olduğu bir kez daha kesinleşti." diye açıklama yapmıştı. "65 noktada mı yoksa 16 noktada mı petrol var?" tartışması hala sürüyor

    Bir kesimin "hata" olduğu için 65 olarak petrol noktası göründüğünü söylemesi, diğer taraftan da dış güçlerin bunu kasten öyle gösterdiğini iddia etmesi tartışıla dursun;

    Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?


    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler