Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Son Yılların En Büyük Firavun Heykeli, Bir Gecekondu Mahallesinde Keşfedildi!

    Demek ki Firavun da olsan, ne oldum demeyeceksin.

    Koskoca Firavun 1. Psamtik...

    Heredot'un Tarihler isimli eserinde geçer bu firavunun yükselişi...

    Milattan önce 664 yılında Asurlular'la savaşırken hayatını kaybeden babasından tahtı devraldı 1. Psamtik. Hükümdarlığının henüz ilk 10 yılında prensliklere bölünmüş Mısır'ı yeniden birleştirdi, daha sonra Asurlular'ın hakimiyetini kırdı, Mısır'a bağımsızlığını kazandırdı.

    56 yıl boyunca tahtta oturdu, Mısır'ı refaha kavuşturdu, ismini en büyük firavunlardan biri olarak tarihe kazıdı. Gel gelelim, zaman kimseye acımıyor.

    Mısır sınırlarını 56 yıllık hükümranlığında Libya ve Yunanistan'a kadar genişletsen, tarihin en büyük krallarından biri olarak gösterilsen, ismine heykeller diktirsen de zaman acımıyor.

    Aradan binlerce yıl geçiyor, senin dünyanın en büyük medeniyeti olarak bıraktığın topraklar üzerinde vasatı hafifçe aşmış bir ülke kuruluyor. Yetmiyor; senin kalıntılarını o toprakların yetiştirdiği bilim insanları değil, Avrupa'dan gelmiş bilim insanları inceliyor!

    O da yetmiyor;

    Bu yabancı bilim insanları senin devasa heykelini bir gecekondu mahallesinde, yeraltı sularıyla, çamurlarla kaplanmış, sanayi atıkları ve molozlarla bezenmiş, parçalanmış halde buluyorlar... Bir de üstüne utanmadan;

    Heykelini en başta başka bir firavunla, 2. Ramses'le karıştırıyorlar! Geçtiğimiz günlerde yapılan bu büyük keşif, trajik anlatımıyla işte aynen böyle...

    10 Mart'ta Kahire'deki bir gecekodu mahallesinde şans eseri keşfedilen heykel tam 8 metre boyunda, üstelik son belirlemelere göre yaşı 2600'ün üzerinde.

    Almanya Leipzig Üniversitesi'nden araştırmacıların ve Mısır Eski Eserler Bakanlığı'nın ortaklaşa çalışmasıyla gün yüzüne çıkarılan, saf kuarzit taşından yapılma heykelin, 2. Ramses'e adanmış tapınaklara yakın konumu yüzünden bu hükümdara ait olduğu düşünülmüştü.

    Parçalanmış heykelin diğer parçaları çıkarıldıkça gerçek başka yöne kaydı:

    Heykelin bir parçasının üzerinde bir yazıt keşfedildi; yazıtın üzerinde üzerinde 1. Psamtik ile eşleştirilen kelime Nebaa yazmaktaydı. Heykelin kime ait olduğunun kesinlik kazanması için, diğer bütün parçalarının da çıkarılması ve birleştirilmesi lazım.

    Ancak şimdilik Nebaa kelimesi tahminleri direkt olarak 1. Psamtik'e, diğer tüm arkeolojik özellikler de bu hükümdarın içinde bulunduğu Geç Mısır Çağı'na kaydırıyor... Bu aidiyetin doğrulanması durumunda, arkeologlar Geç Mısır Çağı'na ait en büyük heykeli bir gecekondu mahallesinde, molozlar arasında keşfetmiş olacak.

    Eh, bu dünya Sultan Süleyman'a kalmamış 1. Psamtik... Sana mı kalacaktı?

    ---

    Kaynaklar: Nationalgeographic.com, Bbc.com & Wikipedia.org

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler