Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Sıcak Havalarda Kediler Nasıl Serinler?

    Bu sevimli tüylü varlıkların sıcak havalarda serin kalmak için neler yaptıklarına göz atın.

    Havalar ısınınca insanlar terler, köpekler hızlı nefes alıp vermeye başlar, kediler…sıcaklamamak için hareket mi etmezler? Aslında kısmen evet. Vücut iç sıcaklıklarını 38 derecede tutması gereken kedilerin aşırı sıcak havalarda serin kalmak için birçok yöntemi var, ve sıcak günlerde aşırı hareket etmemek de bunlardan biri.

    Farklı eşyalarla temas sonucu iletim, kedilerin veya diğer her şeyin soğumasını veya ısınmasını sağlar. Kedilerinizi sıcak günlerde mutfağın ve banyonun soğuk fayanslarına yatmış olarak görme nedeniniz budur. Ama soğuk eşyalara teması sonucu serinlemek, köpekte de veya insanda da işe yarıyor. O zaman kediler bu yöntem yetmediğinde ne yapıyorlar?

    Kedilerin patilerinden terleyip kendilerini serinlettiği yanlış bir bilgidir. Yazın sıcaklarda patileri nemli kediler görmüş olabilirsiniz ama Washington Post’a konuşan veteriner Kimberly May’in belirttiğine göre, “Patilerdeki veya burun, ağız veya dildeki salgılar terleme değil, nemin korunmasıdır ve kanı serin tutmayı sağlamaz.”

    Onun yerine kediler kendilerini düzenli olarak yalayarak terleme olayının işlevini, yani sıvının buharlaşıren serinletmesini kendileri için tekrar yaratırlar. Dillerindeki tükürük, terin buharlaşarak vücudu serinletmesi gibi çalışır. Ayrıca sıcak havalarda kedilerin de nefes alıp verme hızı artar. Ancak kendilerini serin tutmak için devamlı hızlı neffes alıp veren köpeklerden farklı olarak kedilerde bu durum ya aşırı ısınmanın veya ya da başka ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir.

    Ve eğer kedinizin serin kalmasına yardımcı olmak için onu tıraş ettirmeyi düşünüyorsanız bunu yapmayın!

    California Üniversitesinden. ‘Karşılaştırmalı hayvan egzersiz fizyolojisi ve ısıl düzenlemesi uzmanı’ James H’nin belirttiğine göre, tüyler ısı emilim sürecini yavaşlatan ısıl düzenleyici görevi görür.

    Hayvan tüyleri ileri derecede evrilmiş olduğundan, tüyler kışın hayvanları sıcak tutarken yazın hassas cildi güneşten koruyup su kaybını azaltma işlevi görür (yapılan araştırmalar tüyleri tıraşlanan develerin tüyleri tıraşlanmayan develere göre çöllerde daha fazla zorluk çektiğini gösteriyor.)

    Serinlemek için tüm bu yöntemlere ek olarak ev hayatının avantajları da kedilerin serin kalmasına katkı sağlayabilir. Vahşi atalardan evrilmiş olsalar ve zorluklara göğüs gerebiliyor olsalar da, sıcak havalarda dışarı çıkarken klima veya vantilatörü kedileriniz için açık bırakabilirsiniz.

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler