Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Seramiğin Geleceği ve Geleceğin Seramiği 3D Yazıcılarda Şekilleniyor

    Araştırmacıların söylediklerine göre artık güçlü, pürüzsüz, spiral ve petek şeklinde olmak üzere bir çok şekilde artık üç boyutlu yazdırılabiliyor.

    3D Yazdırılmış Seramik

    Bilim adamlarına göre bu yeni materyaller ses üstü uçak ve mikroskobik gereçler için kullanılabilir.

    Seramik maddesinin çok kullanışlı özellikleri var. Örneğin; aşırı ısıya dayanabiliyor, aşınmaya karşı dayanıklı, sertlik düzeyi sebebiyle çok dayanıklı bir materyal. Ancak şimdilik seramik yazılımı için bazı limitlemeler var. Karmaşık şekillere kolayca dönüştürülemiyor oluşu gibi. Metal ve plastiklerin aksine kolayca kalıplara dökülemiyor ya da istenilen şekil verilemiyor.

    Seramik yapımına potansiyel bir strateji olarak 3D yazıcı teknolojisi bir çözüm olabilir. 3D yazıcı normalde materyali kat ve kat yatıran bir yapım sürecine sahip, aynı sıradan yazıcıların mürekkeple yaptığı gibi. Ancak 3D yazıcılar aynı zamanda düz katlar şeklinde üst üste yerleştirme yaparak ta çalışabiliyor. Sonrasında yazdırılmış objeyi örneğin UV ışını kullanarak stabilize edilebilir.

    Ancak seramik çok yüksek derecelerde eridiğinden 3D yazıcıların seramik parçalarını birleştirmesini zorlaştırıyor. Araştırmacıların üzerinde çalıştığı bazı 3D yazıcı teknikleri seramik üzerinde yavaşça çalışarak ve yazdırılan katmanların birbirine şekil verilemeden kaynamasına izin vermeden ve seramiğin çatlamasını engelleyecek şekilde yapabilmeyi hedefliyorlar.

    Malibu’da yer alan HRL Laboratuvarlarının bilim adamlarından Tobias Shaedler ve çalışma arkadaşları 3D yazıcılarında materyal olarak pudra yerine özel bir reçine kullanarak güçlü, pürüzsüz ve kompleks şekillerde seramik üretmeyi başardılar.

    Araştırmaya başladıklarında silikon, karbon ve oksijen içeren bir reçineyle işe başladılar. Bu reçineye UV ışınları yollayarak sertleşmesini sağladılar. Araştırmacılar bu yeni metodun 100’de 1000 oranında önceki 3D seramik yazıcı tekniklerinden hızlı sonuç verdiğini söylüyorlar. Hatta bu tekniğin seramiğin kırılmasına neden olan mikroskobik çatlakları önlediğinden normal seramikten 10 kat daha güçlü oluyor.

    Ancak söylenene göre bu seramiklerin piyasaya ulaşması için daha zaman var. Şu anda araştırma sürecinde olduklarını ve en az beş sene içinde aplikasyonun kullanılabilir hale geleceğini de belirttiler.

    Kendinizi 3D yazıcı dünyasında kaybetmeye hazırsanız sizi şöyle alalım.

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler