Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Osmanlı Devleti'nde Yaşanmış Trajik Ölümler

    Yaklaşık 700 yıllık bir süreçte Dünya'da varlığını devam ettirmiş ve zamanında birçok ülkeye korku salan Osmanlı Devleti'nde yaşanan bazı trajik ölümler vardı. Elbette hepsine vakit ayıramasak da sizler için en önemlilerini derledik.

    Yıldırım Bayezid

    I. Bayezid , Osmanlı hanedanında 1389-1402 yılları arası hüküm sürmüş dört eşli Osmanlı padişahıdır. Ölümü hakkında kesin bir bilgi yoktur ancak bazı tarihçilere göre Ankara Savaşı'nda Timur'a esir düşen Bayezid Orta Asya'da ordunun arkasında sürüklenmiş ve gittiği her yerde ibret olarak gösterilmiştir. Söylentilere göre Bayezid kör olduktan kısa süre sonra hastalanarak hayatını kaybetmiş. Bazı kaynaklar ise zehir içerek intihar ettiğini yazar.

    Pargalı İbrahim Paşa

    Kanuni Sultan Süleyman'ın sağ kolu olan Pargalı İbrahim Paşa askeri ve yönetim anlamında donanımlı ayrıca çağdaş bir insandı. Ancak söylentilere göre iktidar hırsı ve Sadrazam Mustafa'yı desteklemesi onun sonunu getirmiş. Avusturya ile yapılan bir barış görüşmesinde

    "Bu büyük devleti idare eden benim; her ne yaparsam, yapılmış olarak kalır, zira bütün kudret benim elimdedir; memuriyetleri ben veririm, eyaletleri ben tevzi ederim; verdiğim verilmiş, reddettiğim reddedilmiştir. Büyük padişah bir şey ihsan etmek istediği yahut ihsan ettiği zaman bile eğer ben onun kararını tasdik etmeyecek olursam, gayr-i vaki gibi kalır; çünkü her şey; harb, sulh, servet, kuvvet benim elimdedir."

    Konuşması yaparak gücünü vurgulamıştır. Ancak kısa süre sonra Kanuni tarafından boğdurtularak öldürülmüştür. Şehzade Mustafa

    Kanuni Sultan Süleyman'ın Mahidevran Sultan'dan olan erkek çocuğu Şehzade Mustafa birçok tarihçiye göre kardeşlerinden daha zeki ve daha ilimli olarak gösteriliyordu. İmparatorluk içinde bazı kesim Kanuni yerine Şehzadeyi istiyor bazı kesim ise Mustafa'yı tehdit olarak görüyordu. O zamanlar bir şehzadenin tuğ diktirmesi ve sakal bırakması yasaktı. Ancak kandırılan Mustafa bazı şeylerden habersiz şekilde bu ikisini yaparak tahtta gözü olduğu söylentileri çıkarıldı. Bunun yanı sıra kışkırtanlar ve bazı yanlış anlamalar üzerine babasının otağına el öpmeye giden Şehzade, Kanuni tarafından 7 dilsiz cellad tarafından boğdurtulmaya çalışıldı. Ancak hepsinin elinden kaçmayı başaran genç şehzade dönemin ünlü güreşçilerinden Zal Mahmud'a yakalanarak babasının önünde öldürüldü.

    Fatih Sultan Mehmet'in kundaktaki kardeşini öldürmesi

    Osmanlı tarihindeki acı olaylardan bir tanesidir. İstanbul'u feth etmesiyle tanıdığımız 2. Mehmet namı diğer Fatih Sultan Mehmet, kendisinin çıkardığı kanunnamede kardeş katlini belirli şartlarda yasal kılarak 10 aylık olduğu tahmin edilen kundaktaki kardeşini boğdurarak öldürtmüştür. Osmanlı Devleti'nde her ne olursa olsun hanedandan birinin kanı değerli sayıldığı için boğdurularak öldürülürdü.

    Mimar Sinan

    Görünce belki biraz şaşırdınız ancak Mimar Sinan'ın ölümü oldukça trajiktir. Kanuni döneminde birçok eser yapan Mimar Sinan dönemin en ünlü mimarlarındandı. Eserleri bugüne kadar saklanmış ve çoğu hala kullanılmaktadır. Memleketin her yanına Cami ve çeşme diken Mimar Sinan susuz bir evde ölmüştür.

    Kendisi 99 yaşına geldiğinde artık hanedan üyeleri değişmiş ünü kaybolmuştu. Kanuni ölmeden önce Mimar Sinan'a çeşme yaptırmış ancak sonradan gelen hanedan üyeleri 'olmaz öyle şey' diyerek çeşmeyi elinden almışlardır. Sessiz sakin bir şekilde hayatını kaybeden Mimar Sinan susuz ve Mihrimah sultanın aşkıyla sonsuzluğa uğurlanmıştır. Yavuz Sultan Selim

    Osmanlı Devleti'nin en zengin yıllarını yaşatan I.Selim, acımasızlığı, korkusuzluğu ve zekasıyla ön plana çıkıyordu. Özellikle doğuda birçok savaş yapan Yavuz Selim'in en büyük hobilerinden biri timsah avlamakmış. Yavuz Sultan Selim ensesinde çıkan bir sivilcenin büyük bir çıbana dönüşmesiyle bağıra bağıra can vermiştir. Kimi insanlar bu ölümün aldığı canlar yüzünden ilahi adalet olduğunu açıklamıştır. Genç Osman

    Padişahların en bahtsızı olan II. Osman genç yaşında öldürüldüğü için 'Genç lakabını almıştır. 16. Osmanlı padişahı olan hükümdar sadece tahtta 4 yıl kalabilmiş. Osmanlı duraklama dönemindeyken yeniçerilerin şımarıklıkları ve kendi başına hareket etmeleri ülkeye zarar veriyordu. Bu yüzden toplantılarda sürekli Yeniçerileri kaldıracağını belirten Genç Osman deneyimsizliği yüzünden çıktığı seferden döner dönmez yeniçeriler tarafından öldürüldü.

    Kısa bilgi: O zamanlar bazı kesimler bir askeri departmanı yok etmek için başka askeri örgüt kurulmasına inanıyordu ancak uzun süre kimse bu hamleyi gerçekleştiremedi. Aradan yüzyıllar sonra tahta geçen II.Mahmud, Asakir-i Mansure-i Muhammediyye adlı yeni bir modern türk ordusu kurdu ve bu ordunun yardımıyla 1826 yılında yeniçeri ocağını kapattı.

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler