Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Lübnan'da Çıkan Çöp İsyanı Hakkında Bilmeniz Gereken 4 Şey

    Hükümet Beyrut sokaklarını kaplayan çöpleri iki aydır kaldıramayınca halk isyan etti ve sokaklarda bir direniş başladı.

    1-İsyan Neden Çıktı?

    Başkent Beyrut’taki tek çöp toplama şirketinin temmuz ayının ortalarında çalışmalarını durdurması ve ana çöp depolama merkezlerinden birinin kapatılması, başkentin ana caddeleri ile ara sokaklarında büyük çöp yığınlarının oluşmasına neden oldu. Hükümetin iki aydan bu yana köklü bir çözüm bulamadığı belirtilen sorunun, insan sağlığını tehdit edecek boyuta ulaşacağı endişesi var. Lübnan’ın mezheplere göre dizayn edilen siyasi yönetim yapısı ülkede karar sürecini geciktiriyor ve tıkanmalara neden oluyor. Bir diğer sebebi ise yıllardır devletin içinde süren yolsuzluklar.

    Güvenlik güçlerinin müdahalesi halkın tepkisini büyütürken, protestocular, Arap Baharı’yla yayılan “Halk rejimin değişmesini istiyor”, “Halk rejimin yıkılmasını istiyor” sloganlarını attı. Sanat ve medya dünyasından isimlerin de katıldığı gösteride, ülkedeki ekonomik, siyasi, güvenlik ve toplumsal alandaki sorunların kınandığı dövizler taşındı. Eylemciler, dini mercilerin de yolsuzluklara adının karıştığını savunarak, Lübnan Müftüsü Abdullatif Deryan ve Maruni Patriği Beşşara er-Rai’ye tepkilerini gösterdi. Lübnanlı aktivistler, Twitter’da da #YouStink (Siz kötü kokuyorsunuz) hashtagiyle konuyla ilgili paylaşımlar yaptı. Eylemciler, çatışmaların ardından Riyad el Sulh Meydanı’nda çadırlarıyla kalmaya devam ediyor.

    2-İsyanı Başlatan Sosyal Medya Hareketi: “Leş Gibi Kokuyorsun”

    Sosyal medyada örgütlenen “Leş gibi kokuyorsun” hareketi Beyrut’un merkezindeki Riyad el Sulh Meydanı’nda binlerce kişiyi topladı. Protestocular hükümetin yanı sıra yolsuzluklara bulaştıklarına inandıkları dini mercilere de tepki gösterdi. Lübnan sosyal medyası “#YouStink” (Leş Gibi Kokuyorsun) etiketine yazılan yorumlarla dolup taştı. Bu hareketin sözcüleri dün gece bir eylemcinin hayatını kaybetmesinden sonra eyleme ara verdiklerini diğer STK'ların bu eylemi devam ettirmesi gerektiğini açıkladı.
    3-Lübnan Başbakanı Göstericileri Haklı Buldu

    Lübnan Başbakanı Temmam Selam ise göstericilerin yanında olduğunu ve aşırı güç kullanan güvenlik güçleriyle ilgili yasal işlem yapılacağını söyledi. Selam, “Barışçıl gösteriler, anayasal haktır. Vatandaşlarımızın düzenlediği barışçıl gösterilerde, onları korumamız gerekiyor. Yaşananlar karşısında kimse sorumluluktan kaçamaz. Özellikle de sivil toplum kuruluşları mensuplarına ve oradakilere aşırı güç kullanımı konusunda. Olayın üzeri hesap sorulmadan kapatılmayacak. Sorumlu herkes hesap verecek, kimseyi korumayacağım” ifadelerini kullandı. 4-Gösteriler Sonrası İstifa Sesleri

    Selam, “Mesele yalnızca çöp değil, bilakis daha büyük siyasi çöp sorunları var” diyerek siyasetçilerin sorumluluğuna da işaret etti. Cumhurbaşkanı seçilemediği için bu görevi de geçici olarak üstlenen Selam, Amerikan AP ajasına göre başbakanlıktan istifa edebileceği imasında da bulundu. 15 Şubat 2014’te başbakan olan, 25 Mayıs 2014’te de geçici olarak cumhurbaşkanlığı görevini alan Temmam Selam, 2005’te Suriye işgaline son veren Sedir Devrimi sırasında kurulan 14 Mart İttifakı’na yakın bağımsız bir politikacı olarak tanınıyor. Bununla beraber Selam, Hizbullah’ın da yer aldığı Şii ağırlıklı oluşumların bulunduğu 8 Mart İttifakı ile de iyi ilişkilere sahip.

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler