Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Kuşlar Pencereye Neden Çarpar?

    Kuşlar muhteşem, havada süzülen, şarkılar besteleyen, Alfred Hitchcock’un ilham perisi olan ve arada sırada minicik başlarını çift bölmeli camınıza çarpan canlılardır.

    Her yıl 100 milyondan fazla kuşun pencere camına doğrudan çarpmanın etkisiyle öldüğü tahmin ediliyor; ölmekten kurtulup kaçan bir kuş olsa bile iç organlarındaki zararlar nedeniyle acı çekebiliyor. Akıllı hayvanlar sayılmalarına rağmen kuş türü hala bu alçak ölüme karşı savunmasız kalıyor. Onlar ağaçların cama yansımalarıyla mı kandırılıyorlar? Kendi yansımalarına mı saldırıyorlar? İki durumla da biraz ilişkili fakat tam anlamıyla sebep bu değil. Birmingham Üniversitesi Biyolojik Bilimler Bölümü Fahri Profesörü Dr. Graham Martin kuşların insanlar ve yırtıcı hayvanlardan hızlı bir şekilde kaçarlarken cama çarptıklarını söylüyor: "Muhtemelen kendilerini güvende hissedebilecekleri bir yeşillik olarak algılıyorlar."

    Kaçarak uçan ürkek bir kuşun gerçek gökyüzünün yokluğunda uçabilmesi mümkün görünmüyor. Diğer yandan kuşlar kendi görüntülerini çiftleşme dönemlerinde bir rakip olarak görebiliyorlar. Fakat Martin bu tür varoluşsal krizlerin genellikle ölümcül olmadığına inanıyor: "Onlar yüksek ihtimalle kendi yansımalarına yaklaşıyor." Papağangiller, özellikle muhabbet kuşları kafeslerinde uzun süre asılı duran bir ayna önünde kendi yansımalarıyla konuşuyorlar. Bunun nedeninin kendi yansımasını başka bir kuş olarak mı algıladığından ya da aynanın ilgisini çeken parlak bir nesne olduğundan mı olduğu henüz ise net değil.

    Ayrıca gökyüzünde kuşların hâkimiyet savaşı genellikle yüksek hızlı etki doğurmuyor. Martin, kuşların kısa bir mücadelesinden sonra yere inerek gagaları ve pençeleriyle birbirlerine saldırabileceğini belirtiyor.

    Cama konulacak etiketler ya da diğer dikkat çekici işaretler, kuşlara bazı görsel ipuçları verme konusunda yardım ederse pencereye çarpmaları azalabilir. Martin bu konuda kuşların biraz otomobil sürücülerine benzediğine inanıyor. Otomobillerin çarpışma verilerine göre beklenmedik bir engel ortaya çıktığında kişilerin bellek yolundaki aksamalarıyla bir kazanın gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğu sonucuna ulaşıldı.

    Bu yüzden herhangi bir kuş pencerenize çarparsa bu onun aptal olduğunu değil korkmuş ya da kafasının karışmış olduğunu gösterir. Ve unutmayın biz de gerçekten çok farklı değiliz.


    En Çok Aranan Haberler