Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Kadın Cinayetleri En Yüksek Noktada mı?

    HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da konuşmasında kadına şiddet konusunda tarihteki en tepe noktaya geldiğimizi ve 2015’in ilk 10 ayında 346 kadının öldürüldüğünü iddia etti.

    24 Kasım’da dünyada ilk kez sadece kadınlardan oluşan parti grubu önünde konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, konuşmasında kadına şiddet konusunda tarihteki en tepe noktaya geldiğimizi ve 2015’in ilk 10 ayında 346 kadının öldürüldüğünü iddia etti.

    “...kadına dönük şiddetin tarihteki en tepe noktasına geldiğini gördük. 2015’in ilk 10 ayında 346 kadın katledildi.”
    Figen Yüksekdağ
    HDP Eş Genel Başkanı

    Türkiye’de kadına karşı şiddet ne durumda?

    Bianet’in hali hazırda yürüttüğü veri derlemesinin interaktif bir haritaya çevrilmesiyle oluşturulan websitesinde, 2010-2015 tarihleri arasında işlenen ve basına yansıyan kadın cinayetleri haritalandırılmış. Bu haritaya göre 2010-2015 yılları arasında Türkiye’de 1.134 kadın öldürüldü.

    Yüksekdağ’ın demecini analiz etmek için 2015 verilerini de incelememiz gerekiyor. Bunun içinde Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine başvuracağız.

    Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun sağladığı verilere göre, 2015 Ocak ayından Kasım ayına kadar 239 kadın öldürülmüş.

    Bir diğer sivil inisiyatif olan Anıt Sayaç’ta ise 2015 yılında şiddete kurban giden kadın sayısı 256.

    Yüksekdağ’ın demecini dayandırdığı rakamları arama motorlarında araştırdığımızda karşımız Umut Vakfı’nın Bireysel Silahsızlanma ile ilgili yaptığı bir basın açıklaması çıkıyor. Bu basın açıklamasına göre 2015’in ilk 10 ayında 346 kadın erkekler tarafından öldürülmüş. Umut Vakfı’nın websitesi üzerinden söz konusu araştırmaya ulaşamadık ancak bu veriler çeşitli basın kuruluşları tarafından kullanılmış.

    Kadın cinayetleri en yüksek noktada mı?

    Yüksekdağ’ın demecinin bir diğer kısmı da, kadın cinayetleri konusunda en yüksek noktaya geldiğimiz vurgusu. Eğer Umut Vakfı’nın sağladığı iddia edilen veriler dikkate alınırsa, Yüksekdağ haklı; 2015’in ilk 10 ayında 346 kadın öldürüldüyse bu rakam önceki yılların çok üstünde. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Bianet ve Anıt Sayaç’ta yer alan verilere bakıldığında da 2015’in ilk 10 ayında 239 ila 256 kadın cinayete kurban gitmiş.

    Sonuç olarak veriler arasında uyumsuzluk oluşu ve kapsamlı resmi veri eksikliği sebebiyle, "doğru" notuyla puanlandıramadığımız, HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın iddiasında büyük oranda doğruluk payı vardır.

    Demecin detaylı incelemesi ve belgelerini Doğruluk Payı'nda bulabilirsiniz.

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler