Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Japon İntihar Kültürü ve 2.000.000 $ Cezası Olan Tren İntiharları

    Kendine has, kapalı bir ülke olan Japonya tüm dünyayı şaşırtmaya devam ediyor!

    Gariplikler ülkesi

    Japonya birçok konuda diğer ülkelerden farklı olduğunu her geçen gün bir kez daha gözler önüne seriyor. Ada ülkesi olması dolayısıyla uzun süre dünyayla iletişim kurmayan asil ve gururlu millet, globalleşen dünyayla birlikte tüm garipliklerini gözler önüne sermeye başladı. Japonya diyince aklımıza ilk gelenler samuraylar, ninjalar, robotlar, animeler ve sushi olurdu eskiden. Şimdilerdeyse müzik dünyasında J-Pop olarak anılan türle birlikte, garip televizyon programları en çok konuşulanlar. Bizse sizlere Japonya'da uygulanan çok daha garip bir uygulamadan bahsedeceğiz. İntihar edenlere verilen cezadan!

    İntihar kültürü olan toplum

    Samuray filmlerinden aşina olduğunuz bir Japon intihar yöntemi olan "Harakiri" (Kullanım alanları biraz farklı olsa da bu eyleme "Seppuku" da deniliyor.) yani "karın deşmek" yüzyıllar öncesine dayanan bir eylem. Japon'larla özdeşleşmiş kılıçlarla yapılan bu intihar biçimi hem oldukça acılı, hem de cesaret gerektiriyor zira günümüzde kimse karnına kılıç sapladıktan sonra, L şeklinde kendi karnını yaracak kadar gözü kara olamıyor.

    Gururu her şeyden önce tutan Japonlar (Asil millet diye boşuna demiyoruz.) eski zamanlarda onurlarını kurtarmak için intihar ederlerdi. Bununla birlikte Samurayların, sahiplerinin ölümünden sonra seppuku yaparak hayatlarına son vermeleri de sıkça rastlanan bir durumdu. Günümüze gelecek olursak... Örnek vermemiz gerekirse; 23 Mart 2015'te İzmit'te inşa edilen köprüde meydana gelen çatlak yüzünden kendini sorumlu hissedip intihar eden, Japon Mühendis Kishi Ryoichi vakası Japonlar'ın bu konudaki genel tutumunu özetleyecektir.

    Dünyada intihar oranı en yüksek ülkelerden biri!

    İnternette dolaşan bazı haberlerin aksine dünyada intihar oranı en yüksek ülke değil. 9. sırada ancak intihar yöntemleri dolayısıyla gündeme sıkça geldikleri için böyle bir algı oluşuyor insanlarda. Japonya'daki Adı Gibi Ürpertici 'İntihar Ormanı' adlı yazımız da buna örnek gösterilebilir. Japonların intihar etme nedenlerinin başında ekonomi geliyor. Onlar gibi, başka bireyin önünde baş eğmeyi bile gururlarına yediremeyen başı dik alnı açık, çalışkan insanlar için işten çıkarılmak, iş bulamamak ya da borçlarını ödeyememek hayat memat meselesi haline geliyor da, bir çok insan bu yüzden ölümü yaşama tercih ediyor. İntihar edenlerin büyük çoğunluğunu da erkekler oluşturuyor.

    Gel gelelim bir intihar biçimi olarak trenlerin önüne atlamaya...

    Japonya'da bu intihar şekline verilen özel bir ad bile var: "Jinshin Jiko"

    Yanlış anlaşılmasın, Jinshin Jiko Japonya'daki en yaygın intihar biçimi değil ancak bu yöntemi tercih edenlerin sayısı da azımsanmayacak kadar var.

    İnsanların neden ölmek için böyle bir yöntemi ve Tokyo'daki trenleri seçtiğinin cevabını ise bir Reddit kullanıcısı veriyor.

    1- Tokyo'daki cezalar daha hafif.

    2- Bazı durakları transit geçen hızlı trenler mevcut.

    **3- Fuji dağına bakarak intihar etmenin Japon'lar için bir romantizmi var.

    **

    Cezalar demişken hemen açıklayalım; yazımızın başlığında okuyup şaşırdığınız şey doğru, trenlerin önüne atlayıp intihar etmenin yüklü bir maddi cezası var. Ve hayır, ölmezseniz ödemiyorsunuz. Bu ceza akrabalarınızdan, ailenizden tahsil ediliyor!!! (Japon Yen'iyle 150 Milyon Yen, Amerikan Dolar'ıyla 2 Milyon Dolar!)

    Cezanın sebebi belli; caydırıcı olması!

    Yukarıdaki görsel Tokyo'nun raylı sistem haritası! Gerçekten ülkeyi, şehri demir ağlarla örmüş, çalışkan minik arılar!

    Japonya gibi ulaşımının büyük bölümünü raylı sistemle sağlayan bir ülkede tren intiharlarının yol açtığı sıkıntının boyutlarını tahmin edebilirsiniz! Dakikasında hatta saniyesinde kalkan, gecikme oranı sıfıra yakın bir sistemi başarıyla yürüten bir ülkede, geciken bir tren bile dünya kadar zarara sebebiyet veriyor. Dakiklikleriyle nam salmış bir ülkede bu kazalar sebebiyle, binlerce kişinin gecikmesi de cabası!

    Tabelalarda "İnsan Kazası" olarak belirtiliyor!

    İstasyonlardaki ekranlarda böyle bir kaza gerçekleştiğinde gecikme sebebi olarak genellikle "insan kazası" terimi kullanılıyor.

    İntiharlar yolcuları, özellikle de makinistleri derinden etkiliyor.

    Kaza gerçekleştikten sonra makinistlerin yönetim kabinini terketmeleri yasak Japonya'da! Kurtarma ya da temizleme ekipleri (artık ne denilirse) gelip görevlerini yaparken, onları izlemek ve rapor vermek de makinistlerin görevleri arasında. Siz düşünün artık, nasıl bir psikolojiye sahiptir kazayı yapan ve bunun üstüne bedenlerin toplanmasını izlemek zorunda kalan makinistler.

    Biz yabancılara her ne kadar garip bir yöntem gibi gelse de, ceza uygulamasının işe yaradığı bir gerçek!

    Bu uygulamadan sonra trenlerin önüne atlayıp intihar edenlerin sayısında gözle görülür bir düşüş yaşanmış! Maddi sebepler yüzünden intihar etmeyi düşünen bir insana verilebilecek en ironik ceza da bu olurdu sanırız! Paran yok intihar etmeyi düşünüyorsun ama intihar etmek için de para vermek zorundasın! Düzeltiyorum; ailen senin yerine vermek zorunda!

    İntiharı bencillik olarak gören insanların haklı sayılabilecekleri bir durum Japonya'daki! Zira kendini kurtarıp da ailesini borç batağına sürükleyecek kadar düşüncesiz, bencil olabiliyorsa bir insan, yaşasa da fayda gelmez ondan, yaşamasa da...

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler