Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Hafızanıza Karşı Açılan Savaş: Dijital Çağ

    Cep telefonları gittikçe akıllanıyor, kendi kendine park eden arabalar, cep boyu süper bilgisayarlar derken durum ortada. Dijital Teknolojinin hızlıve öfkeli ilerleyişi, herduruma uygun bir uygulama derken bazı kullanıcılar neden o kadar da akıllı değil? Teknoloji hızla daha akıllı olmaya ilerlerken, malesef biyolojik saatimiz o kadar akıllı ilerlemiyor....mu acaba?

    İnternet, navigasyon cihazları, bilgisayarlar... Gün geçtikçe hayatımızı ele geçirdikleri gibi hafızamızı da ele geçiriyor olabilir mi? Bilim adamlarına göre cevap :EVET!

    UCLA ve Gallup iş birliği ile yapılan bir çalışmada yaşlaro 18 ile 99 arasında deişen 18,500 kişinin %20 si hafıza sorunları yaşadıklarını söylemiş. İşin ilginci hafıza sorunu yaşayan alt grubun %80i 18-39 yaş arası genç yetişkinler, geri kalanı ise 70 yaş üstü ve bunama/Alzheimer's rahatsızlıklarından muzdarip kişiler. Bu yaş gruplarından beklenmeyen zayıf hafıza Japonya'da yapılan bir çalışma ile de desteklenerek, genç ve orta yaş gruplarında yeni şeyler ezberleme kapasitesinin düştüğü gözlemlenmiş.

    Dr.Kim Yang-bo'ya göre beynimizin sol lobuna sürekli uyarılar gönderen akıllı telefonlar ve hızla değişen ekranlar ile sağ lobumuzda konsantrasyondan sorumlu alan tembelleşiyor, uzun süreli tembellik de sorun haline geliyor.Böylelikle hatırda tutma süresi ve dikkat toplama süresi trajik biçimde azalıyor. Hafıza Taşeronluğu: Google işgali ile hasar gören hatırlama yeteneğimiz...

    Bu çok popüler bir konu. Psikoloji, bilgisayar, nöroloji gibi çeşitli uzmanlık alanında bu konuda doktora dersleri ve tezleri dahi açılmış. Coulombia Universitesi'nde yapılan "Hafızamında Google Etkisi: Bilginin Parmak Uçlarında Olmasının Bilişsel Faliyetlerimize Etkisi" adlı çalışmada bilgisayar ve internet erişimi olan ortamlarda yapılan çalışmalarda kişiler daha az bilgiyi hafızalarında tutabiliyorlar. Beynimiz de rahatı seviyor: "Kullan ya da Kaybet!"

    Başkentler, önemli isimler, tarihler... Beynimiz bilgiye kolayca erişim sağlayabileceğini farkettiği anda bu yolu kullanmayı ve kendini çok da yormamayı tercih ediyor. "Nasılsa yine bakarız." diye düşünerek çok da kullanmayacaksak saklamanın da alemi yok diyor ve ekliyor:" Olmadı Google'ın beynini ödünç alırız." diyor. Yeni nesil tehlike altında: Hafızalar elden gidiyor!

    Zaten yeni nesil alkol, uyuşturucu, fast food, stres, hareketsizlik gibi tehditlerin altında. Üzerine bir de küçük yaşlardan başlayan teknoloji ile haşır neşirlik derken gençler giderek büyüyen bir tehlikenin kucağında görülüyor. Allah'ını seven defansa gelsin! Yapılacak ne var peki?

    İyi beslenme, iyi uyku, egzersiz gibi basit hayat değişiklikleri ile bile çok şey başarmak mümkün. Kitap okumak, sosyal medyaya daha az zaman ayırmak, ezber çalışmaları da büyük destekçilerden. İlle de uygulamalardan vazgeçemiyorsanız hafıza tekniklerini geliştiren oyunlar eklenebilir arşivlerinize de. Nasıl ki egzersiz yappılmadığında kaslar zayıflıyorsa aynı şey beyin ve hafıza için de geçerli. O nedenle zorlamak lazım biraz beynimizi.

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler