Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Gezegenlerin ve Dünyamızın İsmi Nereden Geliyor?

    Alev topu Güneş'in çekimi etkisinde olan asteroitler, Kuiper kuşağı cisimleri, kuyrukluyıldızlar, gök taşları ve gezegenlerarası toz bir yana 9 (aslında 8) gezegenimiz insanoğlunun şu an için uzaydaki en yakın dostları. Uydumuz ay hariç tabi :)

    Güneş'e olan uzaklıklarına göre sıralarsak; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'ün, bir de bilim adamlarının elinde oyuncağa dönmüş cüce gezegenimiz Plüton'un isimleri nereden geliyor hiç merak ettiniz mi? .

    Dünya dışındaki tüm gezegenler adlarını Yunan ve Roma mitolojisi'nin tanrılarından alır. Hangi gezegen, hangi tanrıdan, niye bu ismi almış gelin hep birlikte göz atalım.

    Merkür

    Güneş'e en yakın gezegen olmasından mütevellit Sistemin "Speddy Gonzales'i" olan Merkür'ün adı da buradan gelmekte. Güneş etrafında en hızlı turu atıyor, diğer gezegenlere liderlik ediyor değil mi...

    Gezegenlerin bazılarında olduğu gibi Merkür de ismini bir Roma Tanrısından almakta.

    Mesajlar / iletişim (kehanet dahil), gezginler, sınırlar, şans, hile ve hırsızların tanrısı olan Merkür bu gezegene adını yer altındaki ruhlara rehberlik ettiği için (gezegen olan Merkür de diğer arkadaşlarına rehberlik ediyor gibi gözüküyor dikkat ederseniz) vermiş. Venüs

    Güneşi başlangıç noktası olarak alırsak; Dünyamızın hemen önünde, Merkür'ün hemen arkasında yer alan, aynı zamanda Çoban Yıldızı olarak da bilinen Venüs'ün adı da aşkın ve güzelliğin koruyucusu olan Roma Tanrıçasından alıyor. (bazılarımız onu Yunan Mitolojisindeki adı Afrodit olarak da bilir)

    Ayrıca Venüs'ü diğer gezegenlerden ayıran çok ayrı bir özelliği var; kendi ekseni etrafında, diğer gezegenlerin aksine tam ter yönde dönüyor.
    Mars

    Yüzeyindeki yaygın demiroksit yüzünden kan kırmızısı bir görüntüsü olan, insanoğlunun ayak basmak için yavaş yavaş çalışmalarda bulunduğu kızıl gezegen de adını bir tanrıdan almakta.

    Latince Mars, Arapça Merih olarak bilinen, bir ara su geyiklerine meze olan sistemin 4. gezegeni adını Savaş Tanrısı Mars'tan alıyor. Jüpiter

    Güneş'e uzaklık bakımından 5. gezegen olan, sistemin en büyük gezegeni konumundaki Jüpiter, boyutu yüzünden Yunan Mitolojisindeki tanrıların tanrısı Zeus'un Roma Mitolojisindeki dengi Jüpiter'den alıyor.

    Jüpiter Romalıların en çok sevdiği tanrılarından başında geliyordu. Satürn

    Etrafındaki halkalar yüzünden en çok ilgi çeken gezegen olan Satürn (eski adı ile Zühal) adını Yunan Mitolojisinde Gaia'nın doğurdu son titan olan, zamanı yaratabilen ve zamanda yolculuk edebilen Kronos'tan alıyor.

    Roma Mitolojisinde Kronos'un karşılığı Satürn... Uranüs

    1781 yılında William Herschell tarafından keşfedilen Uranüs adını Yunan Tanrılarının atalarından olan, kozmik bir güce sahip gökyüzü tanrısı Uranos'tan alıyor.

    Bu ismin verilme sebebini kestirmek zor değil; gökyüzümüze ne kadar da çok benziyor baksanıza...

    Neptün

    Adının nereden geldiği (bu haliyle) pek bilinmese de Yunan Mitolojisindeki karşılığını öğrenince insanların çok şaşırdığı Neptün Roma'da deniz tanrısıydı.

    Masmavi görüntüsü ile gözlemleyenleri büyüleyen gezegenin Yunan Mitolojisindeki karşılığı, adını çoğu kez duyduğunuz Poseidon :) Plüton

    "Acıların Gezegeni" olarak tanımlayabileceğimiz, gezegen kategorisinden bir ara çıkarılıp sonra tekrardan dahil edilen cüce gezegen Plüton adını diğerleri gibi bir Roma Tanrısı olan Yeraltı Tanrısı Plüton'dan (Yunan Mitolojisinde ölülerin tanrısı olarak bilinen Hades) alıyor.

    Bu Plüton size ne etti kardeşim ya! Peki ya Dünyamızın adı nereden geliyor?

    Yerküre, Yeryüzü, Terra, Mavi Gezegen, Küre-i Arz...

    Birçok ismi olan yuvamızın ismi nereden geliyor peki hiç düşündünüz mü?

    4.467 milyar yaşındaki bizi göre çok yaşlı, evrene göre belki de bir bebek olan Dünyanın ismini arapça "üzerinde yaşanabilecek şekilde yapılandırılmış olan" manasına gelen "deni" kelimesinden türetilerek almıştır.

    Bir diğer kökeni ise yine Arapça "dena" (yakın, alçak) fiilinden gelir.

    Gezegenler arasında -ne kadar da ironik- adını tanrıdan almayan tek gezegen yerküremizdir.

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler