Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Gerçek, Hipotez, Teori ve Yasa Arasındaki Fark Nedir?

    “Gerçek”, “hipotez”, “teori” ve “yasa” sözcüklerini etrafta çok duyuyoruz. Ancak konu bilime geldiği zaman anlamları çok keskindir ve aralarındaki farkı bilmek bilim dünyasını bir bütün olarak daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.

    Joe Hanson’ın YouTube kanalı “It’s Okay To Be Smart”ı duyanlar var mı bilmiyoruz ama bir videosunda (altyazılı olarak izleyebilirsiniz) hayli mühim bilimsel terimlerin etrafındaki kafa karışıklığını dağıtıyor: Gerçek, hipotez, teori ve yasa nedir? Haberleri, araştırmaları veya bilimsel herhangi bir bilgiyi kavramanız için bu farkları bilmek çok önemli.

    Gerçek: Etrafımızdaki dünyaya ilişkin gözlemler. Örnek: “Bir nesne yüksekten bırakılınca aşağı düşer.”

    Hipotez: İleri araştırma için başlangıç noktası olarak alınan olguya dair önerilen açıklama. Örnek: “Bir nesne yüksekten bırakılınca aşağı düşer çünkü onu çeken bir kuvvet vardır.”

    Teori: Bilimsel yöntem tarafından elde edilen ve gözlem ve deneyler aracılığıyla tekrar tekrar test edilen ve onaylanan sağlam bir temele sahip açıklama. Örnek: “Yüksekten bırakılan bir nesnenin düşmesine neden olan kuvvete yerçekimi denir.”

    Yasa: Doğanın belli bir olgusunu tanımlayan tekrarlanan deneysel gözlemlere dayanan ifade. Bir şeyin olduğuna ve nasıl olduğuna dair kanıt, ancak niçin olduğuna dair bir açıklama sunmaz. Örnek: Newton’un Yerçekimi Kanunu.

    Temelde, bilimin işleme şekli budur! Bunların bazılarını biliyor olabilirsiniz veya okuldan ufak tefek bir şeyler hatırlıyorsunuzdur, ancak bu şekilde az ve öz bir açıklamanın size çok yarayacağını düşünüyoruz.

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler