Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Dinlemeye doyamayacağınız en güzel türküler

    Türk'le ilgili, Türk’e dair anlamında Türk kelimesine getirilen ekten oluşan türkü, bir melodi ile birlikte söylenen halk şiiri, halk deyişidir. Yüzyıllar boyunca nesillere aktarılan en güzel türküler listesini sizler için hazırladık, buyursunlar.

    İnsanların yaşadıklarıyla ilgili olarak şiir biçimiyle ve bir melodiyle oluşan türküler, anonimleşerek yüzyıllar boyunca yeni nesillere aktarılır. Yüzyıllar öncesine uzanan geçmişiyle anonimleşmiş türkülerimiz arasından en sevilenlerle ilgili bir derleme hazırlamaya çalıştık. Türküseverler için en güzel türküler geliyor.

    DENİZ ÜSTÜ KÖPÜRÜR

    Deniz-ustu-kopurur

    Ula Muğla tarafında sevdalandığa kıza bir türlü açılamayan Osman, bir düğünde gördüğü Ayşe’yi en azından bir defa daha görmek, belki bir fırsatını bulup da açılmak amacıyla, o düğünden sonraki hiçbir Ula düğününü kaçırmaz. Bu durum dikkatleri çekip de, "gel bakalım Osman, senin bir derdin var. Nedir?" denilerek meclise çağırıldığında, eline daha önce bağlama almamış olan Osman, dile gelerek aşkı ile bu türküyü dillendirir. "Deniz üstü köpürür" en çok sevilen, en çok dinlenen türküler arasında yer alıyor.

    HEKİMOĞLU

    Fatsa’lı Kadir İnanır, bölgede sıklıkla söylenen bu türkünün, daha bilinir hale gelmesinde aktif rol oynamıştır. Örneklerine çokça rastladığımız, çeşitli haksızlıklar karşısında duran yiğitler için söylenmiş türküler arasında yer alan "Hekimoğlu", sözleri ve ezgisiyle son yıllarda yoğun ilgi gören türküler arasında yer alıyor.

    EVLERİNİN ÖNÜ MERSİN

    Isparta’ ya ait bir türkü olan "Evlerinin önü mersin" birbirine aşık ancak çeşitli engeller yüzünden kavuşamayan iki gencin hikayesini dillendirmek amacıyla söylenmiştir. Bir tür ağıt niteliğinde olan türkünün ezgisi ve sözleri, her türlü duygunuzu harekete geçirebilecek bir güce sahip.

    YÜKSEK YÜKSEK TEPELERE

    Malkara’da herkesin bildiği bir öyküye dayanan "Yüksek yüksek tepelere" erken yaşta evlendirilmiş Zeynep kızın, çok uzak bir köye gelin gitmesi ve ailesini bu uzaklık yüzünden uzun yıllarca görememesine neden olur. Yaşadığı hasreti bu sözlerle ve melodiyle dile getiren Zeynep kız, sonunda bu hasrete dayanamayarak yataklara düşer ve kurtarılamaz. Kına gecelerinde kız tarafının vazgeçilmez türküsü haline dönüşen "Yüksek yüksek tepelere" en çok bilinen türkülerden biridir.

    MİSKET

    Ankara’da yetişen bir elma türü olan "Misket", yine kavuşamayan ve sonunda ölüm olan aşk hikayesini dillendiren bir türküdür. Bununla birlikte yiğitlik, seymenlik açısından bölge için önemli bir türkü olan Misket’ in bir de oyunu vardır. Karşılıklı Misket oynamayı bilmeyene yiğit demez Ankaralı. En çok bilinen türkülerimizden biri olan "Misket" için, yöre halkından duyup da coşmayan, duyup da oynama isteği hissetmeyenin insan olamayacağına inanılır.

    TELGRAFIN TELLERİ

    İstanbul yöresine ait, kavuşabilmiş ve hatta evlenebilmiş iki gencin, aşklarına doyamadan ekonomik nedenlerle erkeğin çalışmak için İstanbul’a gitmek zorunda kalarak ayrılmalarını konu alan türkü, çok sevilen ve çok bilinen türküler arasında ilk sıralarda gelir.

    MİHRİBAN

    Abdürrahim Karakoç’un adını gizleyerek, büyük bir aşkla bağlandığı genç kıza ithafen yazdığı şiirine, Musa Eroğlu’nun bestesi eklenince, kısa sürede çok bilinen ve çok dinlenen türkülerden biri haline geldi. Bugün en çok istenen türküler arasında yerini almıştır.

    BÜLBÜLÜM ALTIN KAFESTE

    Rumeli’ye ait bir türkü olan "Bülbülüm altın kafeste" başka biriyle evlendirildiği için sevdiğine kavuşamayan bir genç kızın acılarla dolu hikayesini ve özgürlüğünün elinden alınmasını dillendirir. Atatürk’ün de en sevdiği türküler arasında yer alan "Bülbülüm altın kafeste" etkileyici melodisi ve sözleriyle, çok dinlenen ve bilinen türkülerimiz arasında yer alır.

    DUT AĞACI

    Bir Azerbaycan türküsü olan "Dut ağacı" anonimleşmiş ve geçmişi hangi yıllara uzandığı bilinmeyen bir öyküdür. Babil’e kadar uzanan bir öykü olduğu, mitolojide Thisbe ve Pyramus’un hikayesiyle varlık gösterdiği bilinen öykünün, geçmişi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Kavuşamadıkları için intihar eden iki gencin öyküsünü dillendiren türkü, ülkemizde de çok sevilen ve çok bilinen türküler arasında yer alır.

    YALAN DÜNYA

    Yakın dönemde kaybettiğimiz halk ozanlarımızdan Neşet Ertaş’ın en bilinen türkülerinden biri olan "Yalan dünya", sözleriyle, melodisiyle çok dinlenen ve sevilen türküler arasında yer alıyor.

    BİR DALDA İKİ KİRAZ

    Bir İstanbul türküsü olan "Bir dalda iki kiraz", Yunanlılar tarafından da bilinir ve Yunanca sözleri de vardır. Bir aşk hikayesi temelindeki türkü, çok bilinen ve söylenen türküler arasındadır.

    ELEDİM ELEDİM

    Erzurum yöresine ait olan türkünün, hikayesiyle ilgili çok az bilgi bulunmakla beraber, oğlunu askerde şehit veren bir annenin yüreğindeki eşsiz acının dile dökülmesidir. Sözleri ve ezgisiyle duyguları şaha kaldıran ve bu nedenle son yıllarda en çok sevilen türküler arasında yer alan "Eledim eledim" klasik türküler arasında yerini aldı.

    ÇÖKERTME

    Ege bölgesine ait bir türkü olan "Çökertme" günümüzde de Bodrum'da bulunan bir yerdir. Dillere desten güzellikteki bir genç kız için efeler ve Çerkes Kaymakamı arasında, kaymakamın lehine sonuçlanmayan bir gizli savaş döner. Kıza aşık İbram Efe’nin elinden alınarak dağa kaldırılan Havse Kız ile bu sefer Halil Efe arasında bir aşk doğar. Halil Efe nihayet Havse’yi kaçırır ancak bu maceranın sonu kalleş bir şekilde öldürülmesiyle son bulur. Bölgede yiğitliğiyle, dürüstlüğüyle nam salmış Halil Efe çok sevilmektedir ve onun için bu türkü yakılır.

    DOSTUM DOSTUM

    Sivas yöresine ait olan türkü, Pir Sultan Abdal’ın bir deyişidir. Yüzyıllar boyunca sürekli olarak bilinirliğini arttırmaya devam ederek, en klasik türkülerimizden biri haline gelmiştir.

    AH BİR ATAŞ VER

    Ege Bölgesi'ne ait bir ağıt olarak bilinen türkünün, kaynağı ile ilgili çok az bilgi vardır. Bununla birlikte anonim olarak sıklıkla söylenerek günümüze ulaşmış en klasik türkülerden biridir. Dumlupınar denizaltısının Çanakkale Boğazı'nda 1953 yılında çarpışarak sulara gömülmesi ve içerisinde mahsur kalan 22 denizcinin bu türküyü söyleyerek şehit olmalarıyla da daha çok bilinir hale gelmiştir.

    SEN GELMEZ OLDUN

    Azerbaycan türküsü olan "Sen gelmez oldun" ülkemizde de çok sevilen türküler arasındadır. Bir aşk hikayesini dillendiren türkü, kavuşamamanın acısını söze ve ezgiye en güzel döken, duygu yüklü bir namedir.

    GESİ BAĞLARI

    Kayseri yöresine ait türkü, şehirde bulunan Gesi Bölgesi'ndeki bağlara gelin gelmiş bir kızın, uzak olan doğduğu yöreye özlemine dikkat çekmektedir. Selda Bağcan ve Barış Manço gibi ses sanatçılarının bilinir hale gelmesinde büyük katkısı olan türkü, en çok sevilen türkülerimiz arasında yer alır.

    TİRİDİNE BANDIM

    Tosya yöresine ait olan türkünün, iki aşığın atışması sırasında ince hicivlerle dolu bir gülmece oluşturmak için söylendiği bilgisi vardır. Hakkında çok az şey bilinse de, hem sözleriyle hem de kıvrak ritimleriyle çok sevilen ve çok bilinen türkülerimiz arasındadır.

    ÇARŞAMBAYI SEL ALDI

    Genellikle kahramanlık, afetler, çekilen acılar, ağıt, aşk, ninni, tören, ölüm ve benzeri doğal olaylara bağlı olarak, hissedilenleri şiirsel bir şekilde melodiyle birlikte sunmak amacıyla söylenirler. Çarşamba yöresine ait bu türkü bilinen en güzel ağıtlardan biri olarak, uzun yıllardır söylenmeye ve beğenilmeye devam ediyor.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler