Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Dünyanın Gelmiş Geçmiş En Büyük Canlıları Olarak Kabul Edilen Mavi Balinalar Hakkında Çok Acayip 17 Bilgi

    Filler mi? Yanlarında fino köpeği gibi kalıyor :)

    Mavi balina veya gök balina, Balaenoptera cinsi balinalara dahil olan yedi türden biridir ama kalıtsal çözümlemelerle yürütülen evrimsel akrabalık çalışmalarının gösterdiği üzere, dahil olduğu cins içindeki diğer türlerden çok fiziksel olarak kambur ve gri balinalara yakın benzerler.

    Biz ne kadar çok benzer gözükseler de bir gök balina ile aynı cinsin başka bir türü olan uzun balina arasındaki kalıtsal fark en az bir insan ile bir goril arasındaki fark kadardır.

    Peki onu okyanuslar aleminde tek kılan özelliği nedir? tabii ki akıl almaz boyutlara ulaşabilen, gezegenin (bilinen) en büyük canlıları olmaları.

    Okyanusların iriliklerine nazaran en efendi canlılarından olan mavi balinalar hakkında ağzınızı açık bırakacak 17 ilginç bilgiyi sizin için derledik.

    1. Mavi Balinalar beslenme dönemlerinde, her gün 3.5 ton ağırlığa tekabül eden 40 milyon adet krill (bir tür minik deniz kabuklusu) yerler.

    1. Bebeklikleri bile başkadır. Doğduklarında ağırlıkları 4 tona, boyları ise 8 metreye yakındır. Yani kısacası hiç öyle bebek gibi değillerdir :)

    1. Bu kadar büyük olmalarına rağmen denizde süratli bir şekilde hareket edebilirler. Hızları 20-25 km arasındadır fakat bazı durumlarda 40 km'ye kadar çıktığı tespit edilmiştir.

    1. Yukarıda bahsettiğimiz 4 milyon krill kabuklusunu bir kerede yiyemezler çünkü mideleri boyutlarına göre küçüktür. Aynı bizler gibi öğün öğün götürürler. Oh mis!

    1. Okyanusun ağır abileri oldukları için genelde tek takılırlar. ikili, üçlü gruplar halinde gezdikleri de görülür elbet.

    1. Genel mavi balina nüfusu içinde bile 26 metreden fazla boyları ile dünyanın en büyük yaşayan canlılarıdırlar. Boylarının 34 metreye çıktığı da görülmüştür bu arada :)

    1. Ortalama olarak 2 yılda bir hamile kalırlar. Hamilelik süreleri 10-12 ay arasındadır.

    1. Ortalama bir mavi balinanın kalbi bir arabadan daha büyükken...

    1. ... Şaşırtıcı bir biçimde beyinleri yine ortalama 8 kilogram civarındadır.

    1. Penis boyları ise 3 ile 4 metre arasında değişmektedir.

    1. Diğer türlerden onları ayıran en büyük özellikleri; küçük sırt yüzgeçleri, 3-4 metreye kadar çıkan göğüs yüzgeçleri ve 7.5 metreye kadar ulaşabilen boyutları ile kuyruk yüzgeçleridir.

    1. Boyutları ve ağırlıkları için "resmi olarak" konuşursak; kayıtlara geçmiş en büyük balina 36 metre civarında ve 250 tondan fazla. Fakat (doğru mudur bilinmez) 45 metrelik devlerden de bahsediliyor

    1. Eee, büyük o kadar kolay değil tabi. Bebek balina sütten kesilene kadar yaklaşık 8 ay boyunca, günde 400 litreye yakın süt emer anne balinadan...

    1. Haklarındaki en büyük muamma ise yaşları konusunda. Malum, kendileri memeli ve memelilerin yaşları diş ölçümlerinden yapılıyor lakin Mavi balinaların dişleri yok...

    1. Kayıt altına alınıp izlenmiş tek en uzun vaka 43 yıl ama mavi balinaların 80 yıla yakın bir ömürleri olduğu tahmin ediliyor. Tabi balina avcılarından fırsat bulabilirse...

    1. Öngörü olmakla birlikte; şu an dünyadaki nüfuslarının 10.000 kadar olduğu tahmin ediliyor.

    1. Mavi balinaların tek doğal düşmanı ise (insanları saymıyoruz tabii) katil balina olarak bilinen orcalardır. Sürü olarak yavru balinaları öldürdükleri biliniyor.


    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler