Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Dracula'nın Az Bilinen Hikayesi: Fatih Sultan Mehmet'e Suikast Girişimi

    1462 yılının 17 Haziran günü Kont Dracula tarihe not düşülecek bir iş yaptı nedenleri ve sonuçlarıyla o suikasti ve Türk dünyasıyla ilişkisini inceleyelim.

    1. Vlad, Kazıklı Voyvoda, Vlad Tepes, Kont Dracula

    Vampir hikayelerine de esin kaynağı olan Kazıklı Voyvoda, Bram Stoker'ın yazdığı Dracula'da da bahsedildiği gibi Türkler'den nefret ediyordu. Bu nefretinin altında aslında kendi esareti ve babasının başına gelenler yatıyordu.

    Vlad II Dracul tahttayken iki oğlunu Osmanlı'ya iyi niyet göstergesi olarak vermişti. 1442 - 1448 yılları arasında Osmanlı'da Tokat civarında esir olarak yaşaması onu kızdırmıştı. Dracula'nın kardeşi müslüman olsa da kendisinin böyle bir niyeti olmadığından sonraki yılları bir mücadeleye sahne olacaktı. Tahta geçtiğinde ülkede açlık, suçlar had safhadaydı. Böyle bir ortamda Osmanlı ile baş etmesi imkansızdı.

    Bu yüzden hepimizin onu KAZIKLI olarak anmasını sağlayan cezalandırma yöntemini benimsedi. Bunun dışında da çeşitli işkencelerle nam yaptı. Kurbanlarının kanlarını ve etlerini düşmanlarını korkutmak amaçlı olarak kullanması onun hakkındaki efsanelerin büyümesine sebep oldu. Kardeşlik yemini ettiği Fatih Sultan Mehmet' yüz çevirmesi ve elçileri öldürmesi

    Esir kaldığı yıllarda kardeşlik yemini ile bağlı olduğu 2. Mehmet, Vlad'ın vergi ödememesi ve ortada dönen Vlad ve kazık hikayelerinin akibetini sormak için elçiler gönderiyor. Kıyafetlerinin Hristiyan dünyasına saygısızlık taşıdığı bahanesiyle Vlad elçileri öldürüp, Fatih'e gönderiyor. İşte tam burada film kopuyor. 1460-1461 yıllarında Tuna Nehri'ni geçerek Türk ve Bulgar katliamı yapan Voyvoda'yı durdurmak için Fatih sefer düzenledi.

    Fatih, Târgovişte'ye vardığında ise kazığa geçirilmiş insanlarla dolu kilometrelerce uzunlukta bir yol ile karşılaştı. Osmanlı ordusunun moralini bozsa da ordu yine de başarılı oldu. 4 Haziran 1462'de o kaleyi aldı. Bundan 13 gün sonra bir gece Vlad, Fatih Sultan Mehmet'e suikast girişiminde bulundu.

    Tarihe Târgovişte gece baskını olarak geçen olayda birçok Osmanlı askeri öldürüldü, asıl amaç Fatih Sultan Mehmet'i öldürmek olsa da Vlad ve ordusunun yanlış çadıra girdiği söylenir. Osmanlı'ya bir darbe olsa da gelen ordu 90.000 civarında askerden oluştuğundan dolayı kaçmak zorunda kalmıştır. Kaçışı sırasında vebalıları ve hapisteki suçluları Osmanlılar'ın arasına salarak, farklı bir savaş taktiği denedi.

    1476 yılında ise tekrar hükümdarlık için Osmanlı'ya saldırdı, kaybetti, başı Fatih Sultan Mehmet'e gönderildi.

    Mihaloğlu Ali Bey ve yanındakiler Vlad ve 300 kişilik ordusunu yenerek, Vlad'ın başını Fatih'e gönderdiler. Onun bir vampir olduğu söylentisi ise Avrupa'da çoktan yayılmaya başlamıştı. Edebiyat ve sinema dünyası da bu mücadeleye bol bol yer verir.

    Victor Hugo'nun The Legend of the Ages adlı kitabında da Vlad'ın baskınını görebilirsiniz. Ayrıca Bram Stoker'ın kitabından uyarlanan Dracula filminde ilk sahnede Osmanlı'nın Efdan'ı işgalini görebilirsiniz. Yine Dracula Untold filmi de Fatih Sultan Mehmet ile mücadelesine değinmiştir.

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler