Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Bir Dünya Savaşı Bahanesi: Franz Ferdinand Suikasti

    I. Dünya Savaşı'nı başlatan Prens Ferdinand suikastı, kimler yaptı? Kimler yargılandı... Kısaca yakından bakıyoruz

    Olayın başrol kahramanı Avusturya - Macaristan Arşidükü; Franz Ferdinand

    18 Aralık 1863'de doğan Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand ayrıca Avusturya-Macaristan veliahdı bazı kaynaklarda ise Prens Ferdinand olarak geçiyor.

    1895'de tanıştığı ve soylu olmayan Sophie Chote ile evlenmek isteyen Ferdinand ailesinin karşı çıkmasına rağmen 1900'de dünya evine girmeyi başardı. Franz Josph tarafından her ne kadar tahttan yoksun bırakılsa da veliaht ünvanını koruyan Ferdinand imparatorluğun tek varisi konumundaydı. 3 çocuğu olan prens, 1914'de Saraybosna'da yaptığı gezi sırasında Azrail'le tanışacak ve hayalini kurduğu o imparatorluğun başına oturamayacaktı... Tetiği çeken suikastçı; Gavrilo Princip

    1908'de hasta adam Osmanlı'dan pay alan Avusturya-Macaristan imparatorluğu Bosna'nın bir kısmını kendi himayesi altına aldı. Ancak bölgedeki sırplar bu durumdan oldukça rahatsız görünüyordu. O rahatsız olanlardan biri de İmparatorluğa karşı nefret duyan bir örgüt olan Mlada Bosna (Genç Bosna)'nın üyesi Gavrilo Princip'di.

    Avusturya Arşidükü'nü ve karısını yakın mesafeden vurmasıyla ünlenen suikastçı 25 Temmuz 1894 'de doğup 28 Nisan 1918'de hayatını kaybetti. Princip, dünyayı ateşe atacağı suikastı işlediğinde henüz 20 yaşındaydı. Bosna'ya düzenlenen bir gezi

    Prens Ferdinand ve eşi dünyanın çalkantılı zamanlarında gergin olan Bosna Hersek'in doğusundaki Sırbistan sınırlarında askeri tatbikat yapıyor. Ferdinand, gezisine Haziran ayının sonlarında başlamıştı.

    Suikastten saatler önce otellerinin önünde Sophia ve Ferdinand

    Son gülüşler

    Suikastın gerçekleştiği kavşak

    Franz Ferdinand'ın ve eşinin öldürülmesi

    Mlada Bosna üyesi 4 kişi; Gavrilo Princip, Nedeljko Çabrinoviç, Dragutin Dimitriyeviç, Vaso Çubriloviç, Ferdinand'ın Saraybosna ziyareti sırasında belediye binasından çıkarken onları karşılayan halkın arasına karışmış prensi ve karısını izliyorlardı. İlk plan olarak basit bir el bombası atılacak ve Ferdinand'la karısı ölecekti. Oluşan karmaşada dörtlü ya kaçacak ya da intihar edecekti.

    İlk suikast girşiminde Nedeljko Çabrinoviç bulundu. El bombasını istediği mesafeye gönderemeyen genç örgüt üyesi hiç kimseye zarar veremeyip üzerine fark edildiğini anlayınca nehire doğru koştu. Yanında getirdiği siyanürü içerek nehire atlayan Çabrinoviç, beceriksizliği üzerine bir başka beceriksizliği ölmeyerek gerçekleştirdi. İçtiği siyanürün tarihinin geçmiş olması ve nehrin 10 cm derinliğinde olması onun yakalanmasına sebep oldu.

    Çıkan karışıklıkta ne yapacağını bilmeyen örgüt üyelerinden Gavrilo Princip 1010 yapım Browning marka 9 milimetre tabancasını çıkarıp Franz Ferdinan'da ve eşine ateş ederek canlarını aldı... Böylelikle bir prensi ve hamile eşini vuran Sırp, savaş için bahane arayıp duran Avrupa devletlerine büyük bir koz vermiş oldu.

    Suikastı gercekleştiren Princip olay yerinde halk tarafından kaçmadan yakalandı.

    Gavrilo Princip yakalanırken

    Bir prensin ölümü ve Dünya Savaşı'nın başlaması

    İmparatorluk hayalleri kuran Franz Ferdinand ve tüm engellere rağmen evlendiği karısı Sophia'nın ölümü tüm dünyada yankı uyandırdı. İttifak Devletleri Sırplar'ı hedef aldı. Avusturya Macaristan topraklarında Sırp karşıtı propagandalar düzenlendi. Hatta suikast suçu itilaf devletlerinin planı olarak bile yorumlandı. Silah yarışında birbiriyle büyük bir yarışa giren Avrupa'nın güçlü ülkeleri bu suikastı fırsat bilip yeni geliştirdikleri silahları birbiri üzerinde kullanmak için can attı...

    Ferdinand'ın kanlı üniforması en yakın arkadaşına verildi...

    Suçlular yargılanıyor

    Princip, Vaso Çubruloviç, Nedjelko Çabrinoviç ve Trifun Grabež adlı örgüt üyeleri Avusturya-Macaristan İmparatorluğunda geçerli olan 20 yaş yasasından faydalanarak idamdan kurtuldu. Kalan kişilerse idam edildi.

    Hayatının son günlerinde bir hücrede geçiren Princip aldığı canın hesabını fazlasıyla ödedi. O içerdeyken dünya biribirini yiyordu... Henüz 24 yaşında olan Princip geçirdiği tuberkuloz hastalığı yüzünden 1918'de hayatını kaybetti. kaynaklar; [1] [2]

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler