Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Bilinen ve Bilinmeyen Tüm Gerçekleriyle Pablo Escobar!

    Pablo Escobar kimdir? 44 senelik yaşamına neler sığdırmıştır? Bir başarı öyküsü müdür yoksa hüsran mıdır? Bilinen ve bilinmeyen tüm gerçekleriyle, Pablo Escobar…

    Pablo Escobar kimdir?

    Tam ismi Pablo Emilio Escobar Gaviria olan ünlü kişi 1949 yılının Aralık ayında Kolombiya’nın Antioquia şehrinde dünyaya gelmiştir. Dünya tarihinde en büyük uyuşturucu baronu olarak bilinen Escobar servetiyle 1989 tarihinde en zengin yedinci adam olarak listede yerini almıştır. Tabii listede ilk 10 içerisinde yer almasındaki en büyük etken sattığı uyuşturuculardır.

    Uyuşturucuya adım atması

    Escobar uyuşturucu işlerinden önce araba hırsızlıklarıyla kötülüğe bulaştı. Doğduğu şehir olan Antioquia’da bulunan mezarlıktan çaldığı mezar taşları da araba hırsızlığının ardından giriştiği bir başka kirli iştir. Mezar taşı çalma olayı orada yaşayan kimi insanlar tarafından büyük bir dille söylense bile kanıt olmadığı için mazur görülmektedir. Kendini geliştiren ve hırsızlıkta başarılı olan Escobar’ı artık daha güzel bir şey beklemektedir: Kokain. Uyuşturucuyla ilk kez 18’li yaşlarında tanışan ve zamanla işin ustası olan Escobar 1970 yılında, yani 21, yaşında adeta bir uyuşturucu imparatorluğu kurdu. Uyuşturucu sektöründe devleşmek ve tek olmak isteyen Kolombiyalı mafya lideri, Medellin Bölgesi’nin hakimi olan Fabio Restrepo’yu tehdit olarak görmüş ve adamlarına verdiği emirle öldürtmüştür. Böylelikle Restrepo’nun olduğu bölgede dönen uyuşturucu trafiğini kendi yoluna dahil etmiş, Amerika’daki uyuşturucu ticareti hacminin %80’ine hakim olmuştur.

    Suç kariyeri

    Muhasebecinin Hikayesi adlı kitapta, Pablo’nun kardeşi ve muhasebecisi Roberto Escobar, Pablo’nun orta sınıfken nasıl milyarder biri olduğunu anlatır. Forbes dergisine göre dünyanın en zengin 7. kişisi seçilmiştir. Gücünün zirvesindeyken kokain satışlarından günde yarım milyon Amerikan Doları kazandığını, para destelerini bir arada tutmaya yarayan lastikler için haftada 1000 dolar civarı para ödediğini; ayrıca kazandığı paraların %10’a yakın kısmını farelerin yediğini ve ıslaklıktan dolayı paraların çürüdüğünü yazmaktadır. 1975 yılında kokain ticaretini havayolu desteği ile geliştirmeye çalışmış ve başarılı olmuştur. 1975 Medellin Bölgesi’nin en büyük uyuşturucu baronlarından olan Fabio Restrepo’yu öldürterek Medellin’deki tüm uyuşturucu trafiğini ele geçirmiştir. 1976 yılına gelindiğinde Escobar ve çok sayıda adamı Ekvator’da 18 kg’luk uyuşturucu madde ile yakalanmıştır. Pablo Escobar dava boyunca hakimlere rüşvet önerisinde bulunmuş, aylar süren yasal süreçte 2 tutuklama memuru Escobar tarafından öldürülünce dava düşmüştür. 80’li yıllara girerken küresel çapta uyuşturucu trafiğini ilerletmiştir. Amerika’nın uyuşturucu trafiğinin %80’i Medellin karteline aitti. 1982 yılında Kolombiya Liberal Partisinden seçimlere girerek Kolombiya Temsilcileri Odası’na yedek üye olarak seçilmiştir. Siyasi güç elde ederek polis ve halk desteğini arkasına almıştır. Seçim sonrası halihazırda ABD, Porto Riko, Meksika, Venezuela, Dominik Cumhuriyeti ve İspanya gibi ülkelerle olan uyuşturucu trafiğini arttırmıştır. Pablo Escobar’ın adamları yaklaşık 200 yargıç binlerce sivil, polis ve devlet yetkilileri gibi insanların ölümüyle suçlanmıştır. 27 Kasım 1989’da Avianca Flight 203’de bulunan bir muhbirin Escobar aleyhinde sahip olduğu kanıtlar yüzünden Pablo Escobar’ın adamları uçağa bomba yerleştirip havada patlatmışlardır. Saldırı 100 civarı kişinin ölümüyle sonuçlanmıştır.

    Dünya devi haline gelmesi

    Aradan geçen 10 yılın ardından daha da büyüyen ve dünya devlerinden biri haline gelen Escobar adeta bir şirket yöneticisi oldu. Amerika’dan Meksika’ya, Kolombiya’dan Asya’ya kadar uzanan elleri oldu. Tabii bu kadar zengin ve kıtadaki tüm ülkelere uyuşturucu sevkiyatı yapan; o dönemin en zengin ve varlıklı insanı haline gelen Escobar siyasete karışmazsa olur mu? Tabii ki de olmaz. 1983 yılında ülkesinde meclis üyesi olan Escobar gücüne güç kattı. Neredeyse 1 Escobar 3 Escobar halini almıştı. Politik güce sahip olduğundan dolayı istediği suçu rahatça işliyor ve kendini giderek ilahlaştırıyordu. Dünya tarihinde görülmemiş ilke imza attı. Ülkesinde bulunan 200 yargıç ve 1000’den fazla polis onun emriyle öldürüldü.

    Kişisel hayatı

    1976 yılının Mart ayında 27 yaşındayken, 15 yaşındaki Maria Victoria ile evlenmiştir. Çiftin Juan Pablo (Şimdiki adı Juan Sebastian Santos Marroquín) ve Manuela adında iki çocuğu vardır.

    Hakkında bilinmeyenler

    1. Köylü çocuğu olduğundan dolayı köylerde yaşayan halkın sefaletini çok iyi bilir ve her yıl onlara yüz milyonlarca dolar yardım yapardı. Elden çanta çanta para dağıtırdı.
    2. Kadınlara önem vermezdi. Neticesinde sekse pek düşkün bir insan değildi. Varı yoğu işti diyebiliriz.
    3. 1980’ler onun en güçlü dönemiydi. Forbes Dergisi tarafından 1989’da dünyanın en zengin insanlarından biri olarak seçilmiştir. Kolombiyalı magazin dergisine, oğlunun yaptığı açıklamaya göre, saklandığı dağ evinde üşüyen kızını ısıtmak için 2 milyon dolar nakiti yakmıştır.
    4. Pablo Escobar’ın genç yaşlardaki en büyük hayali Kolombiya Başkanı olmaktı. Ayrıca Pablo Escobar, üniversite okuyamadığı için yaşadığı pişmanlığı öfkeye dönüştürdüğünü “Okuyamadım ama onları zehirleyebilecek güce sahibim. Bu her şeyi açıklıyor.” sözleri ile kanıtlamıştır.
    5. Her polis kellesi için 3000 $ ödül koymuştur. O zamanlar 400’den fazla polis siviller tarafından sokaklarda öldürülmüştür. Pablo Escobar, saklandığı şehirde yerlilerine yerini söylememeleri karşılığında her kişiye çuvallarca para vermiştir.Pablo Escobar, her yıl elindeki parayı paketlemek için 2500 $ değerinde paket lastiği alırdı.
    6. Kolombiya Devleti’ne öyle bir teklifte bulunmuştur ki akıllara zarar. Escobar’ın devletten talebi tüm mahkumların serbest bırakılması ve karşılığında ülkenin tüm dış borcunu ödeyeceği olmuştur. Ancak bu reddedilmiştir.
    7. Kokain sayesinde milyarlarca dolar servet yapan Escobar’ın hiç kokain kullanmadığı söyleniyor. Ağzına aldığı en tehlikeli madde esrar imiş.
    8. Pablo Escobar hapse de girmiştir. Hapis ki ne hapis. Dilediği vakit hapishaneden çıkan ve ailesini ziyaret eden Escobar hapishaneye yalnızca uyumaya gidiyormuş.
    9. “Garibanların babası” olarak anılan Escobar yoksulların oyuyla meclise girmiştir​

    44 Yılın ardından…

    Artık yavaş yavaş sona gelinmeye başlandı tabii. Ne kadar hızlı yükselirsen yere de o kadar sert düşersin. Escobar aşırı derecede güçlü bir teşkilatlanma oluşturmasına rağmen yaptıklarından nefret duyan ve onu alt etmeye çalışan kişilerce güya oyuna getirildi. Pablo Escobar’ın aleyhine muhbirlik yapması planlanan kişi aracılığıyla kanıt oluşturulacak ve Escobar alaşağı edilecekti. Ancak plan tutmadı. Escobar muhbiri öğrenince adamlarına verdiği talimatla 27 Kasım 1989 günü muhbirin uçuşta olacağı vakitten önce uçağa bomba yerleştirdi. Olay, muhbirinde aralarında bulunduğu 110 kişinin ölümüyle sonuçlandı. Aradan 4 yıl geçti ve 1993 tarihinde kesin sona gelindi. Dünyanın en büyük katillerinden ve suçlularından biri olan ancak halk tarafından yardım gördüğünden dolayı bir türlü tutuklanamayan, yakalanamayan ve müdahale edilemeyen Escobar, silahlı çatışmaya girdi. Çatışmada öldürülen Escobar servetine, ülkesine, kötülüğe veda etti. Cenaze törenine yaklaşık 25 bin civarı seveni katılmıştır.

    O bir kahraman, bir markaydı

    Günden güne kötüleşen ve acımasızlaşan bu adamı halk nezdinde bir nevi Robin Hood yapan özellikleri sıralayalım biraz da. Kazandığı parayı paylaştı, özellikle de hep içinde yaşadığı Medellin halkıyla. Yoksullar için “Gecekondusuz Medellin” projesi başlattı ve bu proje kapsamında 400’den fazla konut yaptırdı. Evinde bir hayvanat bahçesi oluşturdu ve bu alanı halka açtı (Kolombiya’daki hipopotam nüfusundan bizzat Escobar sorumludur ). Kolombiya’daki ilk metro hattının yapımını finanse etti. Okullar yaptırdı, havaalanı inşa etti. Temiz su ve kanalizasyondan bihaber Medellin halkını bu güzelliklerle buluşturdu. Kilise ve spor alanları yaptırdı. Belediye çöplüğünden beslenen ve dahası burada yaşayan 700’den fazla insan için ev yaptırdı. Yaşadığı yerdeki halkın sağlık giderleri için bütçe oluşturdu ve her birey için 40 dolarlık bir sağlık harcama limiti belirledi. Tüm bu yaptıkları sayesinde halkın gözünde bir kahraman, hatta peygamber haline geldi. Onca cinayetten sonra bile tabutu binlerce yoksul tarafından taşındı.

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler