Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Dengesiz Ve Yetersiz Beslenme Depresyona Davetiye Çıkartıyor

    Depresyon ve Beslenme İlişkisi

    Günümüzde insanlar arasında görülen en yaygın rahatsızlıklardan biridir depresyon. Günümüz yaşam koşullarının ağırlığı ve geleceğe yönelik kaygının yüksekliği depresyonu tetikleyen en önemli etmenlerin başında yer almaktadır. Fakat depresyonun altında sadece psikolojik nedenler yatmaz. Düzensiz beslenme ve vitamin eksikliği de depresyonu tetikleyen en önemli etkenlerden biridir.

    Depresyon ve beslenme ilişkisi

    İnsan beyninde mutluluk hormonu olarak bilinen “Serotonin” adında bir hormon vardır. Serotonin düzeyi beslenme ile doğrudan ilişkilidir. Düzenli ve vitaminler açısından dengeli ve yeterli bir beslenme modelinin serotonin seviyesinin artmasına neden olduğu gibi bunun aksi bir beslenme modelinin de serotonin seviyesinin düşmesine neden olduğu gözlemlenmiştir. Depresif insanlarda iki tip beslenme modeli gelişir

    Depresif insanlarda genellikle isteksizlik hakim olduğundan besin alım isteklerinde de ciddi anlamda azalma olur. Besin alımının yetersizliği vücuttaki serotonin seviyesini düşürdüğünden hastalar üzerinde olumsuz etkiye sebep olmaktadır.

    Bazı depresif insanlarda ise “karbonhidrat” tüketimine eğilim artmaktadır. Yüksek miktarda karbonhidrat alımı vücuttaki serotonin seviyesi artırmış olsa da fazla kilo alımına sebep olmaktadır.

    Bu nedenle depresif insanlara bakıldığından ya gereğinden fazla zayıf ya da gereğinden fazla şişman olduğunu gözlemlenmiştir. Nasıl bir beslenme modeli oluşturulmalı

    Depresif insanların B12 vitamini, folik asit, D vitamini, Omega 3 ve çinko düzeylerinin düşük; beslenme şekillerinin ya çok yetersiz ya da beslenme tercihlerinin son derece yanlış olduğu gözlemlenmiştir.

    Depresyon tedavisinde psikolojik desteğin yanı sıra kaliteli bir beslenme programı uygulanması iyileşme süresinin kısalması açısından çok önemlidir. Beyindeki serotonin düzeyini yükseltmek için Omega 3 ve B vitamini açısından zengin bir beslenme düzeni gerektirmektedir.

    Omega 3: Günlük 1,5 ya da 2 gr EPA içeren Omega 3 yağ asidi desteği kullanılabilir. Keten tohumu, ceviz, zeytinyağı ve balık çeşitlerinden de bu yağ alınabilir.

    Folik Asit: Folik asit tabletlerle alınabileceği gibi kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz, susam gibi besin kaynaklarından da alınabilir.

    B 12 Vitamini: Dana, kuzu, koyun ve keçi eti; dana karaciğeri; yumurta ve balık çeşitleri B 12 bakımından zengin besinlerdir.

    Çinko: Maya, kabak çekirdeği, buğday, yulaf ve çavdar unu; susam ve ceviz; sığır ve keçi eti çinko bakımından zengin besinlerdir.

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler