Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Osmanlı İzleri

    Wahington Anıtı'ndaki Abdülmecid Tuğrası ve Kazasker Mustafa Efendi Hattı

    Yıl 2009 Obama'nın Türkiye Ziyareti ve meclis konuşması

    6 Nisan 2009 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı sıfatıyla yaptığı ilk resmi ziyareti Türkiye'ye gerçekleştiren Barack Obama, TBMM genel kurulunda milletvekillerine hitaben bir konuşma gerçekleştirmişti.

    Barack Obama, konuşmasında ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin adeta tarihi bir vesikası haline gelmiş olan Washigton Anıtı'ndaki, Sultan Abdulmecid'in hediyesi olan sütundan bahsetmişti.

    Wahington Anıtı

    Amerika Birleşik Devletleri'nin kurucusu George Washington'un anısına bir anıt yapılması gündeme gelir ve bu anıtın projelendirilmesi ile ilgili bir yarışma düzenlenir. Yarışmayı Güney Carolinalı Mimar Robert Mills kazanır. Robet Mills'in projesine göre anıt Mısır dikilitaşlarına benzer bir mimaride fakat onlardan daha da yüksek olacak ve şehrin her yerinden görülebilecek yüksek bir noktaya konumlandırılacaktı. Anıt ortada yer alacak, anıtın etrafı da devlet başkanlarının ve milli kahramanların heykelleri ile çevrilecekti. Fakat proje uygulama aşamasına geçildiğinde heykeller ile ilgili kısım iptal edildi.

    Anıtın temeli ABD'nin bağımsızlık gününe denk getirilerek 4 Temmuz 1848 yılında atıldı. Anıtın yapımı ödeneksizlik ve iç savaşlar nedeniyle 37 yıl sürdü. 169,29 metre yüksekliğindeki anıtta mermer, granit ve kum taşından oluşan 36.491 adet blok kullanılmıştır.

    Sultan Abdülmecid'in gönderdiği hediye

    Anıt oluşturulurken yaşanan ödenek sıkıntılarından ötürü ABD yönetimi, anıtın yapımına katkı sağlamak isteyen eyaletlere ve dost ülkelere çağrıda bulunmuştu. Anıtta bir simgesinin bulunmasını isteyen eyaletlerden ve dost ülkelerden kendi imzalarını taşıyan hediye sütunlar ve taşlar gelir.

    O dönemin padişahı Sultan Abdülmecid ise, devrin ünlü hattatlarından Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin hattını ve kendi tuğrasını içeren 60x20x152 cm ebatlarındaki bir blok gönderir.

    Bu blokta;
    "Devâm-ı hulleti te'yid içün Abdulmecid Hân'ın
    Yazıldı nâm-ı pâk-i seng-i bâlâya Vaşington'da"
    (Abdulmecid Han'ın temiz adı, dostluğun devamını göstermek için, Washington'daki yüksek taşa yazıldı.) ifadelerine yer verilmektedir. Anıtta diğer eyaletlerden ve dost ülkelerden gelen toplam 193 adet hediye sütunbulunuyor. Bu hediyeler devasa anıtın iç kısımlarındaki katlarda yer alıyor. Sultan Abdülmecid'in gönderdiği hediye blok ise 17. katta yer alıyor.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler