Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Anlamlarını Bilmediğimiz Oyun Türleri ve Anlamları

    Bilgisayar ve konsollarda oyun oynamak kuşkusuz çağımızın en zevkli aktivitelerinden bir tanesi. Bazı oyuncular oyun oynarken bir hayli ciddiye alır ve bir amaç uğruna oynarken bazı oyuncular ise sadece eğlence ve heyecan adına oyunlara ilgi duyarlar.

    Ancak bu oyunları oynarken yada alırken dikkat etmediğimiz bazı unsurlar var bunlardan biri de oyunların bize verdiği mesajlar açısından türleri ve kısaltmaları. Eğer biraz ilgiliyseniz RPG, FPS gibi birçok terimi duymuş olmanız olası. Bu yazıda bu terimleri ve anlamlarını açıklayacağız

    First Person Shooter / FPS

    Bu tür ile oyuna karakterin gözünden bakıyoruz.Türkçeye çevirdiğimizde karşımıza birinci şahıs vuruşu gibi saçma bir anlam çıksa da biz oyundaki karakterin gözünden bakıp elimizde silahla önümüze geleni vurup yıkım yaratarak bizi rahatlatan oyunlar da diyebiliriz. FPS oyunlara vereceğimiz en güzel örnek ise kuşkusuz Call of Duty serisidir. Diğer örnekleri; Halo,Killzone,Bad Company ve Battlefield. Third Person Shooter / TPS

    FPS’den ayrı olarak TPS oyunları oynadığımız karakteri tamamen görebildiğimiz oyunlardır. Bunlara örnek olarak; Metal Gear Solid, Just Cause ve God of War verilebilir

    Role Playing Game / RPG

    RPG kavramına tanım olarak baktığımızda aslında çok geniş bir yeri kaplıyor. Bunun sebebi ise isminden anlayacağınız gibi rol yapmayı oynadığımız mevcut olan tüm oyunlarda biraz da olsa görebiliyoruz. Ancak RPG oyunlarına daha yakından bakacak olursak karakterin gözüyle bakmasından tutun o karakterin silahlarını eşyalarını hatta tüm olay ve mekanı bizim tarafımızdan yönettiğimiz oyunlardır. Tabi bu ekstra özellikler oyunların gelişmiş olanları ile orantılıdır. Bazı oyunlarda sevmediğimiz birine vereceğimiz cevabı bile biz seçebiliyoruz.

    Bunun yanı sıra rol yapma oyunları kendi arasında da ayrılmış durumda. Bunlardan bir başka türü FRP yani Fantasy Role Play. Bu iki tür bir biri arasında sürekli karıştırılsada farklı olduklarını gösteren birçok faktör var. Bunlardan en önemlisi masaüstü FRP oyunlarında tamamen özgür olmamanız. Mutlaka seçim yapmanız gerekir ve bu seçimleri zar atarak yapıp kaderinize gelene katlanarak oynamanız gereklidir.Ayrıca karakterinizin özellikleri de bu seçimlere göre belirlenir. FRP oyunlarına en güzel örnek olarak Fallout, Planescape Torment ve Buldur’s Gate gösterilebilir.

    RPG oyunları kendi içinde farklı olarak W-RPG ve J-RPG olarak ayrılır. Bu ayrımın en önemli farkı ise W-RPG oyunları batı kültürlerini yansıtırken, J-RPG oyunları kendi kültürünü yansıtır (Japon). W-RPG'ye; Mass Effect en iyi örnek olurken Final Fantasy tarzı oyunlar da J-RPG’ye örnektir.

    Massively Multiplayer Online Role Playing Game / MMORPG

    Herhangi bir server'a bağlanarak oynanılan rol yapma oyunlarıdır. Yakın zamanlarda hızla popülaritesi hızla yükselen MMO ve RPG oyunlarının bir nevi birleşimidir. Türkçe çeviri olarak karşımıza ‘Devasa Çok Oyunculu Çevrimiçi Rol Yapma Oyunu’ şeklinde çıkar. Örnekleri ise World of Warcraft ve Lord of the Rings Online oyunları gösterilebilir.

    Real Time Strategy / RTS

    İsminden de anlaşılacağı gibi gerçek zamanlı strateji oyunları da denebilir. Bize verilen bir harita üzerinde birçok kaynağı en iyi şekilde yöneterek hem askeri hemde stratejik anlamda rakibe karşı üstünlük kurmaya çalıştığımız oyunlardır. Bunlardan en önemlileri Dune, Warcraft, Command & Conquer adlı oyunlardır.

    Ancak son dönemlerde bu türde Blizzard’ın ağırlığını koymasıyla bu türe RPG de eklendi ve RTS oyunları bambaşka bir hal aldı.

    RTS oyunları genelde izometrik açılarla oynanıyor ancak son zamanlardaki gelişmelerin ardından bu oyun türü de serbest kamera teknolojisine geçse de oyuncular izometrik açıyı daha sık tercih ediyor.

    Turn Based Strategy / TBS

    Yapacağımız hamleleri bize verilen süre zarfında planlayıp birimlerimize verdiğimiz emirlerin ardından sıranın rakibe geçtiği oyunlardır. Bunların en ünlüleri kuşkusuz Civilization ve Total War serileridir.

    MOBA

    Türkçe olarak 'Çevrimiçi Çok Oyunculu Savaş Arenası' (**M

    ultiplayer Online Battle A**rena) anlamında gelen MOBA türündeki oyunların son yıllardaki yükselişinden haberdarız. MOBA'lar gerçek zamanlı strateji oyun türlerdir. Genellikle beş kişiden oluşan iki rakip takım, üç anayoldan oluşan bir harita üzerinde birbirlerinin enerji kaynaklarını yok etmeye çalışır. Tarihe bakacak olursak bu oyun türünün ilk somut örneği Starcraft'dır. Ancak günümüzde bu oyuna verilecek en güzel örnekler League of Legends, Dota 2 ve Hereos of the Storm'dur. MOBA oyun türleri günümüzde kuşkusuz en fazla tercih edilenlerden. Hatta bazılarının (LOL, Dota 2) Dünya ve ülke çapında ciddi turnuvaları düzenleniyor.

    Simulation

    Bu tarz oyunlar gerçekte var olan hayatı ve araçları, masaüstü ve konsollarda kontrol etmemizi sağlıyor. Adından da anlayacağımız gibi simülasyonlar özellikle araba yarışları ile birçok insana keyif verse de artık eskisi kadar ilgi görmüyor. Bu oyunların en akılda kalan özelliklerinden biri; klavyedeki 109 tuşun da bir işe yaramasıydı sanırım. Örnek olarak Gran Turismo ve Silent Hunter örnek verilebilir.

    Adventure

    İsminden anlaşıldığı gibi macera oyunlarına Adventure deniliyor. Bu tür oyunlar bizi maceradan maceraya sürüklerken aksiyonu da peşinden getiriyor. Bunun yanı sıra çeşitli gizemler çözülmesiyle heyecanlı bir hal alıyor. Bu türün en güzel örnekleri Tomb Raider ve Uncharted gibi aksiyonu bol oyunlar olabilir.

    Platform

    Teknoloji son yıllarda özellikle oyun sektöründe çok gelişse de dünyada kuşkusuz en çok oynan oyun türlerinden biri. Buna en güzel örnek Super Mario gibi oyunlar verilebilir. Nintendo’nun yarattığı Mario ve türevleri platform oyunlarının öncüsü.

    Survival Horror

    Korku temalı oyunların türdür. Bu türe örnek olabilecek oyunlar; Resident Evil, Outlast...

    En Çok Aranan Haberler