Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    “Doğu Prusya’daki Dişi Dehşet”: 19 Yaşındaki Rus Sniper Roza Shanina

    14 yaşında bir kaçak, 19 yaşında “Doğu Prusya’nın gizli terörü” ve 20 yaşında hayatını kaybetmiş bir genç kadın… Roza Shanina’nın aşırı hızlı hikayesi, içinden geçtiğimiz şu günlerde hatırlanmayı hak ediyor.

    1945 yılının Ocak ayında günlüğünde yazdığına göre bir güç onu cepheye çekiyordu. Roza Shanina, savaştan sonra eve dönmek, okula gitmek ve evlenmek istiyordu. Ama ortak mutluluk için eğer ölüm gerekliyse, Roza Shanina buna da hazırdı. Bundan iki gün sonra, Roza’nın 78 kişilik taburundan 72 kişi ölmüştü ve o da biliyor ki kendi ölümü de yakındı.

    “Ev yapımı” Sniper

    Roza askerlik için ilk başvurusunu yaptığı sırada 17 yaşındaydı ve 19 yaşındaki ağabeyi Mikhail Leningrad Kuşatması’nda hayatını kaybetmişti. Roza’nın bu başvurusu reddedildi. Fakat Roza durmadı ve kendi kendine atış talimleri yapmaya devam etti. 2 yıl sonra ise beklediği onay geldi: Roza artık bir askerdi!

    Kadınların erkeklere göre soğuğa ve strese daha dayanıklı olduğuna inanan Sovyetler Birliği, 1942 yılında kadınlar için de bir askerlik çağrısı yaptı. Birkaç başvurudan sonra 1943 yılında Merkez Kadın Sniper Akademisi’ne kabul edilen Roza, bir anda akademideki en iyi isimlerden biri haline geldi. Cephede Shanina

    Savaşta kadınlar ön saflarda yer alıp doğrudan çatışmaya katılamazdı. Roza cepheye gitmek için üstlerini ikna edemeyince onların emirlerine uymayıp gizlice cepheye sokuldu. Bunu yaptıktan sonra da başarısını kanıtlayarak cepheye gidebilmek için resmi izin aldı. Sovyet kuvvetleri çaresiz kalınca bir anda kadınlar Roza’yı örnek alarak cepheye katılmaya başladılar. Kadınlar da artık savaşın daha çok içindeydi.

    Kendisinin de bulunduğu 12 kişilik kadın sniper siperine yaklaşık 50 kişi tarafından saldırıldığında yaşananları ise Roza günlüğünde şöyle anlatıyor: “Bazıları bizim iyi nişanlanmış kurşunlarımızla düştü, bazılarının işini de süngülerimiz ve el bombalarıyla bitirdik. Bir kısmını da kollarını bağlayarak rehin aldık.” Bu sırada bir sniper, Roza’yı omzundan vurmuştu. Ameliyattan sonra Roza, bir an önce cepheye geri döndü. “Doğu Prusya’daki Rus Kızı”

    US News’ün Eylül 1944 sayısındaki bir makale, Roza Shanina’yı “Doğu Prusya’daki dişi dehşet” şeklinde tanımlıyordu. Roza Shanina, öldüğü güne kadar resmi kaynaklara göre 54, bazı kaynaklara göre ise 59 kişiyi öldürmüştü. Roza, üstün başarısı ve derin hikayesiyle hatırlanmaya değer bir isim olarak 2. Dünya Savaşı kayıtlarına geçti.

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler